Στο περιθώριο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο μετά τη συγχώνευση ΤΕΙ, με υπογραφή του Υπ. Παιδείας

912

Στο περιθώριο το ΔΠΘ με υπογραφή του Υπ. Παιδείας, που συγχωνεύει το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου με το άγνωστο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, και τη συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης σχετικά με την απόφαση του Υπουργού να συγχωνευτεί το ΤΕΙ  Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μια απόφαση που στερείται λογικής, καθώς η πιο φυσική εξέλιξη θα ήταν να προχωρήσει η συγχώνευση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως πόλος ανάπτυξης του συνόλου της Περιφέρειας της Αν. Μακεδονίας και Θράκης σε αγαστή συνεργασία με τους θεσμικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς φορείς της Περιφέρειας. Αυτό ανέφερε κι άλλωστε το Ψήφισμα της Συγκλήτου του ΔΠΘ στις 06 Μαρτίου του 2018 ( σχετικό link https://www.paratiritis-news.gr/article/200462/Xeimazomeno-to-DPTh ).

Με τη συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργού περιπλέκεται η κατάσταση καθώς το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου ανήκει στην διοικητική περιφέρεια της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ τα άλλα τρία Ιδρύματα με τα οποία συγχωνεύεται, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο ανήκουν στη διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είναι εμφανές και από τα όσα υποστήριξε ο Πρύτανης του ΤΕΙ ότι ο ίδιος ο Υπουργός δρομολόγησε αυτή τη συγχώνευση, θεωρώντας ότι το ΔΠΘ αντιμετωπίζει προβλήματα νομικής φύσεως (σχετικό link  https://www.paratiritis-news.gr/article/199279/Alithes-to-senario-tis-sunenosis-tou-TEI-AM-Th-me-ta-antistoixa-K-Makedonias-Thessalonikis-kai-to-Diethnes-Panepistimio ).

Οι Βουλευτές ρωτάνε, μεταξύ άλλων, τον Υπουργό με ποιο σκεπτικό συγχωνεύτηκε το ΤΕΙ Καβάλας, Δράμας και Διδ/χου με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι όχι με το ΔΠΘ, κι αν συστάθηκε σχετική επιτροπή που δρομολόγησε αυτή τη συγχώνευση.

Επίσης, αν έχει λάβει το Υπουργείο υπόψη του τα προβλήματα που θα προκύψουν για την εύρυθμη λειτουργία του Διεθνούς Πανεπιστημίου, καθώς ουσιαστικά θα ανήκει σε δύο Περιφέρειες.