Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα στον Έβρο

661
Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών: ένα νέο περιβαλλοντικό έγκλημα στον Έβρο
Ένα τραγικό περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης προστατευόμενων πουλιών και θηλαστικών στον Έβρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της ΕΠΒΘ. Το περιστατικό μαζικής δηλητηρίασης ήταν τόσο σοβαρό που άμεσα ο ΟΦΥΠΕΚΑ ζήτησε τη συνδρομή των δύο ΕΜΑΔΔ του από την Κεντρική Μακεδονία και τη Ροδόπη.
Επί 10 ημέρες σαρώθηκε μία περιοχή περίπου 5 τ.χλμ μεταξύ Φερών και Αρδανίου και εντοπίστηκαν 47 νεκρά ζώα, μεταξύ των οποίων προστατευόμενα αρπακτικά πουλιά, τσακάλια, αλεπούδες και σκύλοι. Μάλιστα την τελευταία ημέρα παρατηρήθηκε να διέρχεται από την περιοχή ένας Ασπροπάρης, ο πιο απειλούμενος γύπας στην Ευρώπη και αυστηρά προστατευόμενος στην Ελλάδα, ο οποίος κινδύνευε να δηλητηριαστεί και αυτός αν δεν είχε γνωστοποιηθεί το περιστατικό και δεν είχαν περισυλλεγεί τα δηλητηριασμένα δολώματα από τις ΕΜΑΔΔ.
Η τεράστια έκταση που έλαβε το περιστατικό αυτό αποδεικνύει την ανάγκη για άμεση παρέμβαση σε περίπτωση υποψίας ύπαρξης δηλητηριασμένου δολώματος στην φύση. Αν έχετε υποψία για ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος στην ύπαιθρο μην το αγγίζετε και επικοινωνήστε άμεσα με την Δασική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή, αν βρίσκεστε σε προστατευόμενη περιοχή, με την τοπική Μονάδα Διαχείρισης του ΟΦΥΠΕΚΑ.
Διαβάστε περισσότερα: https://spbt.gr/maziki-dilitiriasi-evros/
ΕΠΒΘ