Τεράστια οικολογική καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου!

1101
Τεράστια οικολογική καταστροφή στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης – Σουφλίου!
❗️Μια από τις πιο σημαντικές προστατευόμενες περιοχές για τα αρπακτικά πουλιά στην Ευρώπη που φιλοξενεί τον μοναδικό φυσικό πληθυσμό Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
❗️Ότι σώθηκε από την περσινή φωτιά καίγεται φέτος με μεγαλύτερη ένταση και ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες. Η φωτιά ξεκίνησε από τον μεγάλο πυρήνα του Εθνικού Πάρκου (θέση Γκίμπραινα), ο οποίος φιλοξενεί τις περισσότερες από τις φωλιές του εμβληματικού Μαυρόγυπα, αλλά και πολλών άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών και ακόμη κατακαίει το δάσος της Δαδιάς.
❗️Εκτός από τις φωλιές αρπακτικών καίγονται και τα λιγοστά μαντριά που έχουν απομείνει στο δάσος της Δαδιάς, τα κτηνοτροφικά ζώα των οποίων προσέφεραν πολύτιμη “υπηρεσία” στο δάσος.
❗️Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που διατέθηκαν εδώ δεν επαρκούν για μια τόσο τρομακτική, από την πρώτη μέρα κιόλας, πυρκαγία! Πολύ σημαντική είναι η συνδρομή των εθελοντών από το χωριό της Δαδιάς, από πολλές περιοχές του Έβρου και της Ελλάδας που αδιάκοπα αυτές τις ημέρες προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης, μαζί με εθελοντές από το WWF Greece και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Νομού Έβρου επιχειρούν στην καταστολή της φωτιάς και συνδράμουν με κάθε δυνατό τρόπο.
❗️Είναι κρίσιμο να μη περάσει η φωτιά στα βόρεια και στον μικρό πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, όπου θα κατακάψει το υπόλοιπο δάσος, οικισμούς, μαντριά, περιουσίες και τις τελευταίες φωλιές Μαυρόγυπα εκεί!!!