Η Κυριακή των Βαΐων στην Ι.Μ. Διδυμοτείχου

1286

Κρατώντας τα βάια, κλήρος και λαός χαιρετίζουμε τον ταπεινό Κύριο και Βασιλέα μας, επαναλαμβάνοντας των φοινίκων και με τον ενθουσιασμό του λαού της Ιερουσαλήμ, την Κυριακή των Βαΐων το «Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».

Με βαθιά αισθήματα σεβασμού και ευλάβειας ο κλήρος και ο λαός του Σουφλίου υποδέχθηκε, την ημέρα αυτή, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη του κ. Δαμασκηνό, ο οποίος και ιερούργησε, κατά το ειωθός, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Αθανασίου. Την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Διοικητής της 50ης Ταξιαρχίας Παναγιώτης Καβιδόπουλος και πολυπληθές εκκλησίασμα.

Ερμηνεύοντας το αληθινό νόημα των συμβολισμών της ημέρας ο Σεβασμιώτατος, κηρύττων τον θείο λόγο, σημείωσε· «Πρωτίστως είναι η ομολογία μας ότι ο Χριστός είναι ο Βασιλεύς και Κύριος μας. Πολύ συχνά, στην καθημερινή ζωή μας, ξεχνάμε ότι η Βασιλεία του Θεού έχει ήδη εγκατασταθεί στη γη και ότι την ημέρα της βαπτίσεώς μας γίναμε πολίτες αυτής της Βασιλείας και υποσχεθήκαμε η αφοσίωση και η πίστη μας σ’ αυτή να είναι πάνω από κάθε άλλη πίστη μας…

»Την ώρα που σήμερα θα πάρουμε από τον ιερέα έναν κλάδο βαΐων, ανανεώνουμε τον όρκο στον Βασιλέα μας και ομολογούμε ότι η Βασιλεία Του δίνει τελικό νόημα και περιεχόμενο στη ζωή μας. Ομολογούμε ότι το καθετί στη ζωή μας και στον κόσμο ανήκει στον Χριστό και τίποτε δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον μοναδικό, αληθινό Κτήτορά του, γιατί δεν υπάρχει περιοχή της ζωής όπου Εκείνος δεν κυβερνά, δεν σώζει, δεν λυτρώνει. Διακηρύττουμε την παγκόσμια, την καθολική ευθύνη της Εκκλησίας για την ανθρώπινη ιστορία και επιβεβαιώνουμε την παγκόσμια αποστολή της…

»Ξέρουμε, βέβαια, ότι ο Βασιλεύς τον οποίο οι Ιουδαίοι ζητωκραύγαζαν τότε και Τον Οποίο εμείς σήμερα επιδοκιμάζουμε, βρίσκεται στο δρόμο προς το Γολγοθά, προς το Σταυρό και τον Τάφο. Ξέρουμε, επίσης, πως αυτός ο σύντομος θρίαμβος δεν είναι παρά ο πρόλογος της θυσίας Του. Τα κλαδιά στα χέρια μας επιβεβαιώνουν την ετοιμότητα μας και τη διάθεση μας να Τον ακολουθήσουμε σ’ αυτό το δρόμο της θυσίας, και ότι αποδεχόμεθα τη θυσία και την αυταπάρνηση σαν τη μόνη βασιλική οδό προς τη θεία Βασιλεία. Τελικά αυτοί οι κλάδοι και η σημερινή είσοδος του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα φανερώνουν την πίστη μας στην τελική νίκη του Χριστού».