Έβρος: Στροφή στην ποιοτική βαμβακοκαλλιέργεια με μικρότερο κόστος

2245

Πάνω από 10.000 είναι οι βαμβακοκαλλιεργητές στη Θράκη. Το 1/4 των στρεμμάτων της χώρας με βαμβάκι καλλιεργείται στη Θράκη. Το 25% του βαμβακιού στη χώρα μας καλλιεργείται στη Θράκη. 2,5 εκ. στρέμματα βαμβάκι καλλιεργούνται στη χώρα εκ των οποίων τα 650.000 καλλιεργούνται στη Θράκη, κυρίως στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος διοργανώνει, στο πλαίσιο της 27ης Δ.Ε. AGROTICA, τη 2η ετήσια ημερίδα για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού με θέμα: «ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ», σήμερα στις 16.00 στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός» (Δ.Ε. AGROTICA, Περίπτερο 8, Αίθουσα Α, 2ος όροφος).

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κι εκπρόσωπος των βαμβακοπαραγωγών της Θράκης, ο κ. Νίκος Κουρκούτας σημείωσε πώς στην ημερίδα θα παρουσιαστούν η μέχρι στιγμής δράση της ΔΟΒ, τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων που αφορούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών σπόρου, που παράγονται στην Ελλάδα και του προγράμματος της ταξινόμησης 1% του παραγόμενου προϊόντος. Επίσης, θα γίνει αναφορά για την εφαρμογή της Υ.Α. σχετικά με τις ξένες ύλες στο σύσπορο βαμβάκι, προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής της βαμβακοκαλλιέργειας, γενικότερη ενημέρωση για τις τιμές της αγοράς του βαμβακιού καθώς και τις εξελίξεις για τις ορθές μεθόδους συλλογής του προϊόντος ενώ θα γίνει αναφορά και για τα κριτήρια της ποιότητας βάμβακος και την αξία των πιστοποιήσεων στην κλωστοϋφαντουργία. Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελος Αποστόλου ενώ ομιλητής θα είναι και ο Υφυπουργός ΥΠΑΑΤ κ. Βασίλης Κόκκαλης. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 13 Φεβρουαρίου.

Στόχος να δοθεί αξία στην βαμβακοκαλλιέργεια 
«Αυτό το ραντεβού της Θράκης είναι μέρος της επικοινωνίας με όλους τους εμπλεκόμενους προκειμένου να γίνουν γνωστές οι δραστηριότητες της Διεπαγγελματικής οργάνωσης Βάμβακος» δήλωσε αναφερόμενος στην συνάντηση της Αλεξανδρούπολης. Το θέμα μας είναι πώς θα προσδώσουμε αξία στην βαμβακοκαλλιέργεια εναρμονισμένοι με ό,τι ισχύει διεθνώς. Ήδη έχουμε μείνει πίσω στις εξελίξεις και πρέπει να ακολουθήσουμε κι εμείς.»

Περισσότεροι από 10.000 οι βαμβακοκαλλιεργητές στη Θράκη
Πάνω από 10.000 είναι οι βαμβακοκαλλιεργητές στη Θράκη. Το 1/4 των στρεμμάτων της χώρας με βαμβάκι καλλιεργείται στη Θράκη. Το 25% του βαμβακιού στη χώρα μας καλλιεργείται στη Θράκη. 2,5 εκ. στρέμματα βαμβάκι καλλιεργούνται στη χώρα εκ των οποίων τα 650.000 καλλιεργούνται στη Θράκη, κυρίως στους Νομούς Ροδόπης και Έβρου. Το βαρύ κόστος της καλλιέργειας ανάγκασε παραγωγούς της Λάρισας να απαξιώσουν την καλλιέργεια και να την μειώσουν. Έτσι η καλλιέργεια «μεταφέρθηκε» πιο Βόρεια κι έτσι έχουμε το Νομο Καρδίτσας να είναι στην πρώτη θέση της καλλιέργειας – παραγωγής και να ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ροδόπη και στην τρίτη θέση ο Έβρος. «Το κόστος είναι μεγάλο και η μονοκαλλιέργεια δημιουργεί πολλά προβλήματα.» ανέφερε ο κος Κουρκούτας.

Αφύπνιση της βαμβακοκαλλιέργειας
Γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια, από όλους όσοι εμπλέκονται να αφυπνίσουμε την βαμβακοκαλλιέργεια για να είναι κερδοφόρα, πιο φιλική στο περιβάλλον, με μικρότερο κόστος. Να αυξήσουμε τη συνεισφορά της στην οικονομία των Ελληνικών Νοικοκυριών, όπου αυτή παράγεται. «Οι φίλοι αγρότες είναι καλό να ενημερωθούν και να μην στέκονται μόνο στη δυσπιστία.» καταλήγει ο κος Κουρκούτας.

Πηγή