Η οικονομία του κρέατος

1252

Οι εποχές του φθηνού κρέατος μπορεί να αποτελέσουν σύντομα παρελθόν καθώς δεν μεγαλώνει μόνον η όρεξη των ανθρώπων για το κρέας αλλά και ο παγκόσμιος πληθυσμός, κυρίως δε στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η κατανάλωση σημειώνει όλο και μεγαλύτερη αύξηση. Μελλοντικά λοιπόν, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, το κρέας μπορεί να γίνει και πάλι είδος πολυτελείας.

Το σίγουρο είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες , η οικονομική ανάπτυξη και η εξαπλούμενη ευημερία στον κόσμο, οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης για ζωικά προϊόντα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η αυξημένη διεθνής ζήτηση προκάλεσε σχεδόν τριπλασιασμό της συνολικής παραγωγής κρέατος στον αναπτυσσόμενο κόσμο, από το 1980 έως το 2002, από 45 σε 134 εκατομμύρια τόνους. Τη μεγαλύτερη κλιμάκωση, μάλιστα, παρουσίασαν οι χώρες που γνωρίζουν ταχύτατη οικονομική ανάπτυξη, με πρώτη την Κίνα. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 στις αναπτυσσόμενες χώρες η κατανάλωση γάλακτος σχεδόν διπλασιάστηκε, η κατανάλωση κρέατος υπερτριπλασιάστηκε και η κατανάλωση αυγών πενταπλασιάστηκε.Μεταξύ του 1980 και του 2006 οι συνολικές εξαγωγές κρέατος υπερτριπλασιάστηκαν, οι εξαγωγές γαλακτοκομικών υπερδιπλασιάστηκαν και οι εξαγωγές αυγών σχεδόν διπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), τα οποία περιλαμβάνονται και στον «Άτλαντα του κρέατος», το 2012 παρήχθησαν περισσότεροι από 300 εκατομμύρια τόνοι κρέατος. Η μέση κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται παγκοσμίως στα 42,5 κιλά το χρόνο. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές μεταξύ φτωχών και πλούσιων χωρών, ωστόσο οι φτωχότερες ανακάμπτουν σημαντικά σε αυτό το πεδίο. Σύμφωνα με την FAO το 2006 ένας μέσος κάτοικος αναπτυσσόμενης χώρας κατανάλωσε 30,7 κιλά κρέας ενώ το 2012 ήταν ήδη 32,7 κιλά. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 7 %. Στις βιομηχανικές χώρες αντίθετα, η κατανάλωση κρέατος μειώθηκε το ίδιο διάστημα από τα 81 στα 79 κιλά ανά άτομο.Στην ΕΕ ο ετήσιος μέσος όρος ανέρχεται στα 93 κιλά, ενώ όπως υπολογίζεται, το 20 % εξ αυτών καταλήγει στα σκουπίδια.

Η παγκόσμια παραγωγή αγροτικών ζώων ενισχύθηκε για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Μόνο το 2009, περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια χερσαία ζώα (σχεδόν εννέα φορές περισσότερα από τον ανθρώπινο πληθυσμό της γης) σφαγιάστηκαν για τροφή. Στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται κατά προσέγγιση 52 δισεκατομμύρια κοτόπουλα, 1,34 δισεκατομμύριο χοίροι, 656 εκατομμύρια γαλοπούλες, 521 εκατομμύρια πρόβατα, 403 εκατομμύρια κατσίκια και 298 εκατομμύρια βοοειδή. Επιπλέον, την ίδια χρονιά παρήχθησαν 1,18 τρισεκατομμύριο αυγά για βρώση.

Σήμερα, βιομηχανικά συστήματα όπως εκείνα που αγοράζουν τουλάχιστον το 90% των ζωοτροφών τους από άλλες επιχειρήσεις και στεγάζουν ένα και μόνο είδος με συνθήκες εντατικής κτηνοτροφίας, προσφέρουν σχεδόν τα δύο-τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών, κρέατος και αυγών και περισσότερο από το μισό της παραγωγής χοιρινού.

πηγή