Αιολικοί σταθμοί Θράκης – Ασπροπάρης 1-1 / Δύο αποφάσεις διαμετρικά αντίθετες

860
Αιολικοί σταθμοί Θράκης – Ασπροπάρης 1-1: Μία νίκη και μια (προσώρας) ήττα για τον Ασπροπάρη, τον πιο απειλούμενο γύπα στην Ευρώπη!
Δύο αποφάσεις διαμετρικά αντίθετες, με διαφορά πέντε ημερών!
Από τη μια ορθώς απορρίπτεται αιολικός σταθμός στην Κοιλάδα του Κομψάτου με στόχο την προστασία του ασπροπάρη, του όρνιου και δεκάδων αρπακτικών ειδών που διαβιούν σε αυτή την περιοχή.
Και από την άλλη αδειοδοτείται ένας άλλος αιολικός σταθμός στο μοναδικό φυσικό δασικό οικοσύστημα του Δήμου Ορεστιάδας, μεταξύ Πετρωτών και Πενταλόφου, αγνοώντας τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και κατοίκων αλλά και των Βουλγάρων επιστημόνων που καλούν την Ελλάδα να μην αδειοδοτήσει το έργο αφού από τη Βουλγαρική πλευρά υπάρχει σε κοντινή απόσταση φωλιά Ασπροπάρη!
🆘ε μια περιοχή όπως η Θράκη που είναι επιβαρυμμένη από τις επιπτώσεις της λανθασμένης χωροθέτησης των αιολικών σταθμών και ακόμη περισσότερο μετά την περσινή καταστροφική πυρκαγιά, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, η Διοίκηση πρέπει επιτέλους να αποφασίζει με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ https://shorturl.at/bmGK5
Δύο αποφάσεις διαμετρικά αντίθετες εκδόθηκαν το τελευταίο διάστημα για αιολικούς σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) στον Έβρο και στη Ροδόπη. Στις 27 Φεβρουαρίου, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης απορρίπτει έναν αιολικό σταθμό που σχεδιάζονταν κοντά σε φωλιές ασπροπάρη και όρνιων στην προστατευόμενη περιοχή της Κοιλάδας του Κομψάτου και η απόφαση αυτή αποτελεί ελπιδοφόρο νέο, τόσο για τους γύπες, όσο και για δεκάδες ακόμη σπάνια αρπακτικά πουλιά που διαβιούν στην περιοχή. Κι όμως, μόλις πέντε ημέρες πριν, στις 22 Φεβρουαρίου το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αδειοδοτήσει άλλον αιολικό σταθμό στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, μεταξύ Πετρωτών και Πενταλόφου του Δήμου Ορεστιάδας. Σε αυτή την περίπτωση, ο άτυχος ασπροπάρης δεν φωλιάζει στην Ελλάδα, αλλά στη Βουλγαρία, όμως σε πολύ κοντινή απόσταση (μόλις 5 χλμ.) από τον αιολικό σταθμό.

Για την αδειοδότηση του αιολικού σταθμού στη θέση «ΑΓΓΕΛΙΚΟΥΛΑ» στην Κοιλάδα Κομψάτου, η Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ήδη από την πρώτη στιγμή είχαν αντιδράσει έντονα, εκφράζοντας την αρνητική τους θέση την οποία στήριξαν με επιστημονικά δεδομένα. Τα επιχειρήματα των δύο οργανώσεων και η αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ που ακολούθησε, έπεισαν και άλλες υπηρεσίες να γνωμοδοτήσουν αρνητικά, ώστε τελικά η Αποκεντρωμένη διοίκηση να αποφασίσει ότι ο ΑΣΠΗΕ θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και ότι ένα τέτοιο έργο έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους διατήρησης των προστατευόμενων ειδών στην περιοχή. Στην απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η περιοχή της Κοιλάδας του Κομψάτου χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικής σημασίας ενδιαίτημα για σπάνια προστατευόμενα είδη πτηνών» και επιπλέον υπογραμμίζεται ότι, ειδικότερα μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές που σημαντικά ενδιαιτήματα έχουν καεί, η περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία για την αναπαραγωγή και τροφοληψία των απειλούμενων ειδών. Την ιδιαίτερη σημασία των γειτονικών στις καμένες εκτάσεις περιοχών είχαν επισημάνει ήδη από τον περασμένο Οκτώβριο εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις με κοινή επιστολή τους στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώντας να ανασταλούν οι διαδικασίες αδειοδότησης ΑΣΠΗΕ στις περιοχές αυτές, ωστόσο το υπουργείο δεν έχει δημοσιεύσει καμία σχετική απόφαση, ενώ παρά τις υπενθυμίσεις αποφεύγει να απαντήσει στις περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Για τον αιολικό σταθμό στη θέση «ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ» στην Ορεστιάδα, εκτός από την αρνητική γνωμοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας, μεγάλη ήταν η αντίδραση από πολίτες και Συλλόγους, τη Σχολή Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και το Εργαστήριο Δασικής Βοτανικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, οι οποίοι στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης απέστειλαν επιστολές εκφράζοντας την αντίθεση τους για την καταστροφή του μοναδικού φυσικού δασικού οικοσυστήματος στο Δήμο Ορεστιάδας. Η Βουλγαρική Ορνιθολογική Εταιρεία (BSPB) ενημερώθηκε από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης για τον σχεδιασμό του έργου και άμεσα έστειλε επιστολή στο ΥΠΕΝ, ενημερώνοντας για την ύπαρξη ενεργής φωλιάς ασπροπάρη σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ. και για την νομοθεσία στη γειτονική χώρα, κατά την οποία – όπως και στην Ελλάδα – ορίζεται ζώνη αποκλεισμού για αιολικούς σταθμούς σε ακτίνα 5 χλμ. από φωλιές ασπροπάρη. Το ΥΠΕΝ αγνόησε τις αντιδράσεις των πολιτών και φορέων, ουδόλως ενδιαφέρθηκε για τις επιπτώσεις του αιολικού σταθμού στη βιοποικιλότητα της γειτονικής χώρας και στην απόφαση του δεν εξηγεί τους λόγους που αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη. Σημειώνεται πως η υποχρεωτική ενημέρωση και παροχή γνώμης από γειτονικό κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν ένα έργο ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον του, προβλέπεται ρητά από την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2011/92/ΕΕ (για την εκτίμηση των επιπτώσεων έργων στο περιβάλλον).