Σύνοδος ΕΣ: Χωρίς να υιοθετηθεί το κομμάτι των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό

2442

Δυο γεμάτες ημέρες διαβουλεύσεων στη Γρανάδα ολοκληρώθηκαν σήμερα με τη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο οποίο κυριάρχησε και το ακανθώδες θέμα που δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό με τους ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας να ακολουθούν σκληρή γραμμή. Η Ουγγαρία και η Πολωνία απείλησαν να μπλοκάρουν την τελική δήλωση που συνοψίζει τις απόψεις των χωρών σχετικά με τη μετανάστευση και τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα τελικά η Σύνοδος να λήξει χωρίς να υιοθετηθεί το κομμάτι των συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό.

Στην ατζέντα του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα βρέθηκε και το ζήτημα της διεύρυνσης, με τον Γερμανό Καγκελάριο να τονίζει ότι ήρθε ο καιρός να ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων: «Είναι γνωστό ότι είναι πρόθεσή μας να αποδεχτούμε επιτέλους τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έπειτα από 20 χρόνια υποσχέσεων. Έχουμε επίσης αντίστοιχα σχέδια με τη Μολδαβία και την Ουκρανία και εν καιρώ και με τη Γεωργία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι θέλει «να προχωρήσει γρηγορότερα» η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διευκρινίζοντας όμως ότι οι συζητήσεις μεταξύ των «27» ξεκινούν μόλις τώρα και καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί σε αυτό το στάδιο. «Έχουμε την πεποίθηση ότι πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα» στο θέμα αυτό, είπε ο Γάλλος πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της άτυπης συνόδου της ΕΕ στη Γρανάδα. «Προς το παρόν, είναι ακόμη πολύ νωρίς, δεν ελήφθη απόφαση», πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει αυτό το φθινόπωρο τις συστάσεις της για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, οι οποίες έλαβαν καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας τον Ιούνιο του 2022. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για πέντε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο Μακρόν είπε ότι οι ηγέτες συμφωνούν πως «βρισκόμαστε απέναντι σε μια πραγματική μεταμόρφωση (…) του γεωπολιτικού οράματός μας για την Ευρώπη μας».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε στα τέλη Αυγούστου ότι η ΕΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να υποδεχτεί νέα μέλη «μέχρι το 2030».

Η ακύρωση της συνέντευξης Τύπου

Η ισπανική προεδρία αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί ακυρώθηκε η κύρια συνέντευξη Τύπου. Σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ, ενώ δεν υπήρχαν «θεμελιώδη ζητήματα», δεν υπήρχε σχεδόν καμία ανάγκη για δηλώσεις στον Τύπο.