Εξέλιξη εξωτερικού χρέους: Η κυβέρνηση της καταστροφής

673
Γράφει ο Βασίλης Βιλιάρδος Οικονομολόγος – Βουλευτής ”Ελληνική Λύση”
Η κυβέρνηση της καταστροφής
Η τετραετία που πέρασε ήταν γεμάτη πολιτικά δώρα για την κυβέρνηση της ΝΔ – με αντίστοιχες πληγές για τους Έλληνες Πολίτες, αλλά και γενικότερα την Ελλάδα.
Ξεκινώντας από την πανδημία, έφερε το Ταμείο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ύψους άνω των 30 δις €, ενώ επέτρεψε στην κυβέρνηση να δανεισθεί πάνω από 50 δις €, με την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ – με την αντίστοιχη όμως άνοδο των δίδυμων ελλειμμάτων και χρεών που θα επιβαρύνουν πολλές γενιές Ελλήνων, ενώ το εξωτερικό χρέος (άνω των 550 δις €), το δημόσιο και το κόκκινο ιδιωτικό έχουν εκτοξευθεί στα ύψη. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είχε τους περισσότερους θανάτους στην Ευρώπη ανά εκατομμύριο – οι οποίοι έχουν ξεπεράσει τους 37.000.
Συνεχίζοντας με την ενεργειακή κρίση, αύξησε τον «πληθωρισμό» – οπότε έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να μειώσει τη σχέση δημοσίου χρέους ως προς το πληθωριστικό ΑΕΠ, εισπράττοντας ταυτόχρονα πολύ περισσότερους φόρους, με τη διατήρηση των ίδιων φορολογικών συντελεστών στις αυξημένες τιμές. Για τους Έλληνες όμως άνοιξε μία ακόμη πληγή – με την υπερφορολόγηση τους και με τη συρρίκνωση των διαθεσίμων εισοδημάτων τους πάνω από 8% μόνο το 2022, παρά το ότι η Ελλάδα είναι τρίτη από το τέλος στην ΕΕ.
Όσον αφορά τους Ολιγάρχες της ενέργειας, αλλά και τα καρτέλ των τραπεζών, των σουπερμάρκετ κλπ., θησαυρίζουν από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό – εις βάρος των Πολιτών.
Τέλος, οι τρομακτικές πυρκαγιές και πλημμύρες, δεν ανέδειξαν μόνο την ανικανότητα της κυβέρνησης, αλλά της επέτρεψαν μία νέα ευρωπαϊκή στήριξη της τάξης των 2 δις € – ενώ κατέστρεψαν ένα σημαντικό μέρος των παγίων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν μελλοντικά οι επενδύσεις για την αντικατάσταση τους, οπότε αντίστοιχα το ΑΕΠ της χώρας. Ταυτόχρονα, με τον κατάπτυστο νόμο του 2012 της κυρίας Σακελλαροπούλου, θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά στα καμένα – προς όφελος ξανά των επενδύσεων, των Ολιγαρχών και του ΑΕΠ.
Για τους Πολίτες όμως ήταν μία επί πλέον μεγάλη πληγή – αφού κάηκαν δάση, επιδεινώθηκαν οι περιβαλλοντικές συνθήκες, θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο από τις ΑΠΕ, έχασαν τα σπίτια τους, καταστράφηκαν οι σοδειές τους, βρέθηκαν στο δρόμο και πολλοί από αυτούς θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την πατρική τους γη για να επιβιώσουν.
Με απλά λόγια, πρόκειται για την πλέον καταστροφική κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από την πατρίδα μας, από την οπτική γωνία των Πολιτών – οι οποίοι όμως δυστυχώς θα το καταλάβουν, όταν θα είναι πια πολύ αργά.