Παύλος Γεωργιάδης: Οι οικολογικές επιπτώσεις είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια αυτή τη στιγμή

854
Τρίτη 22 Αυγούστου 2023 ώρα 19:00
Μουδιάζει ο νους μπροστά στη συγκλονιστική πορεία και έκταση της φωτιάς στο νότιο Έβρο, η οποία πλέον καίει ανεξέλεγκτα εδώ και 87 ώρες.
Η τελευταία δορυφορική λήψη δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου, κάηκε μεγαλύτερη έκταση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ημέρες.
Οι μωβ περιοχές στον χάρτη αντιπροσωπεύουν νέες ενεργές εστίες οι οποίες εκδηλώθηκαν τις τελευταίες 6 ώρες.
Η παρακολούθηση της πορείας της πυρκαγιάς τις τελευταίες τρεις ημέρες δείχνει πως αυτή επεκτείνεται προς τα εξωτερικά της όρια χωρίς ιδιαίτερο εμπόδιο.
Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έχουν καταφέρει, με τους πόρους και τα μέσα που διαθέτουν, να εμποδίσουν την καταστροφή των περισσότερων κατοικημένων περιοχών με σχετική επιτυχία.
Ανησυχία δημιουργεί το τεράστιο μέτωπο με ΒΔ κατεύθυνση, το οποίο μοιάζει να είναι περίπου 60 χλμ. Αυτό κινείται εντός προστατευόμενων περιοχών (πράσινο χρώμα) που αντιπροσωπεύουν δασικές εκτάσεις, άρα μιλάμε για εξαιρετικά υψηλό θερμικό φορτίο που δυσχεραίνει την κατάσβεση από αέρα. Στα ΝΑ βλέπουμε πως η φωτιά έχει κάψει και σημαντικό μέρος του υδροβιότοπου του Δέλτα του Έβρου.

Η οικολογικές επιπτώσεις είναι δύσκολο να εκτιμηθούν με ακρίβεια αυτή τη στιγμή.

Είναι, όμως, προφανές ότι μιλάμε για τεράστια επίδραση, λόγω της εγκάρσιας κατάτμησης του συμπλέγματος Δρυμού Νίψας και Εθνικού Πάρκου Δαδιάς.

Αυτό στερεί ζωτικό χώρο σε εκατοντάδες είδη φυτών και ζώων, πέρα από τα πτηνά για τα οποία φημίζεται η περιοχή.
Πέρα από την απώλεια σημαντικών καλλιεργειών, όπως η σπάνια ποικιλία ελιάς στον αρχαίο ελαιώνα της Μάκρης (σχεδόν εξ ολοκλήρου), σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην υδρολογία της ευρύτερης περιοχής. Μιλάμε, δηλαδή, για μία τεράστια μείωση της γενετικής βάσης του εν λόγω οικοσυστήματος η οποία θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανακτηθεί.
Αναμένεται λεπτομερής απεικόνιση από τον δορυφόρο Sentinel-2 εντός των επόμενων ωρών, οπότε θα υπάρξει ενημέρωση.