Πότε πιάνει δουλειά το FSRU της Αλεξανδρούπολης-Το χρονοδιάγραμμα για την άφιξη του πλοίου και την έναρξη των δοκιμών

825
της Σύλβιας Χριστοφόρου

Με εντατικούς ρυθμούς εξελίσσεται ο προγραμματισμός για την καθιέρωση του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η έναρξη λειτουργίας του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG αποτελεί θέμα λίγο μηνών πλέον, καθώς οι εργασίες για την ολοκλήρωση αυτής της κρίσιμης ενεργειακής υποδομής βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Gastrade, στις 25 Νοεμβρίου θα καταπλεύσει στα ανοικτά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο μεταφοράς LNG “FSRU Alexandroupoli”, το οποίο θα λειτουργήσει ως υπεράκτια μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης φυσικού αερίου.

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι απαραίτητες δοκιμές του νέου πλωτού τερματικού σταθμού που θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας να έχει προσδιοριστεί για την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ που αποτελεί τον μέτοχο του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) έχει δρομολογήσει την εκπόνηση του νέου business plan αλλά και επενδύσεων για την αναβάθμιση των υποδομών και της επιχειρησιακής ικανότητας του λιμανιού της βόρειας Ελλάδας, το οποίο έχει αποκτήσει την τελευταία διετία βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία.

Το επόμενο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ θα ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη συμβούλου στρατηγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης του ΟΛΑ, με αξιόπιστες πηγές να αναφέρουν ότι τον ρόλο αυτόν θα αναλάβει ο όμιλος συμβούλων Steer που παρέχει υπηρεσίες παγκοσμίως σε πολλούς τομείς, όπως στην ενέργεια, τις λιμενικές υποδομές, τη ναυτιλία, τις μεταφορές και τα logistics.

Η εκπόνηση του business plan θα αποτελέσει καθοριστικό βήμα για τον σχεδιασμό του νέου master plan του ΟΛΑ και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που θα το συνοδεύει, τα οποία θα αναλάβει να ετοιμάσει το ΤΑΙΠΕΔ με την ιδιότητα της Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων.

Σε συνεργασία με τα υπουργεία Υποδομών και Ναυτιλίας, το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζει και τον διαγωνισμό για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού, με την υλοποίηση επενδύσεων ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ. Τα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφορούν στην εκβάθυνση της λιμενολεκάνης και την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1,5 χιλιομέτρου στη χερσαία ζώνη του λιμανιού που θα συνδέεται με τη νέα περιφερειακή οδό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος του Ταμείου είναι ο διαγωνισμός να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η προετοιμασία του διαγωνισμού από τη διοίκηση του ΟΛΑ για την ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού στο λιμάνι, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ.

Πότε πιάνει δουλειά το FSRU της Αλεξανδρούπολης-Το χρονοδιάγραμμα για την άφιξη του πλοίου και την έναρξη των δοκιμών