S.O.S: Ελεύθερη επιλογή σχολείων ;

1098
Η σημερινή θεματολογία του S.O.S αφορά το ξεκίνημα τις δηλώσεις του νέου υπουργού παιδείας…
Γράφει η Margarita Syngeniotou
Βγαίνει ο Πιερρακάκης και λέει ότι θα βάλει μπροστά την ελεύθερη επιλογή σχολείων.
Φαντάζομαι αυτό που εννοεί είναι ότι θα φτιάξει μια πλατφόρμα, στην οποία θα μπορείς να δηλώνεις σχολείο. Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, λέει ότι θα φροντίσει αυτό να μην οδηγήσει σε κατηγοριοποιηση των σχολείων σε καλά και κακά.

Η παγκόσμια πρακτική έχει δείξει ότι, όπου εφαρμόστηκε η ελεύθερη επιλογή σχολείου, αυτό οδήγησε σε κατηγοριοποιηση των σχολείων χωρίς καμία εξαίρεση.

Πράγμα που με τη σειρά του οδήγησε τα καλά σχολεία να βρίσκουν περισσότερους οικονομικούς πόρους και να γίνονται καλύτερα, ενώ τα κακά να βρίσκουν λιγότερους και να γίνονται χειρότερα.
Αν ο κ. Πιερρακάκης έχει βρει έναν τρόπο η ελεύθερη επιλογή σχολείων να μην οδηγεί σε κατηγοριοποιηση των σχολείων θα πρέπει να μας τον εξηγήσει και, πιθανότητα, να τον παρουσιάσει σε κάποιο διεθνές εκπαιδευτικό συνέδριο, αφού θα πρόκειται για μια σημαντικοτατη και καινοτόμα ανακάλυψη.
Επειδή, όμως, δεν πιστεύω ότι έχει βρει τέτοιον τρόπο, ας δούμε λιγάκι γιατί το κάνει αυτό.
Αρχικά για λόγους ιδεολογικής ηγεμονιας. Πρέπει να περάσει στην κοινωνία ότι η καλή μόρφωση είναι θέμα εισοδήματος.
Έχεις χρήματα να ζεις σε καλή γειτονιά ή να μεταφέρεις το παιδί σου καθημερινά σε ένα σχολείο μακρυά από το σπίτι σου;
Έχεις χρήματα να κάνει το παιδί σου ιδιαίτερα από το δημοτικό, ώστε να γίνεται δεκτό στα καλά δημόσια σχολεία; Γιατί, όπως καταλαβαίνετε, αν ένα σχολείο έχει ζήτηση, θα βάλει κριτήρια εισαγωγής κι αυτά δεν θα είναι κοινωνικού χαρακτήρα. Να κι ένα δωράκι για τα φροντιστήρια, λοιπόν.
Κι αν δεν έχεις λεφτά, τότε να βρεις δεύτερη δουλειά, αφού ο Γεωργιάδης καταργήσει το 40ωρο που λέγαμε πριν. Και, φυσικά, στις γειτονιές που υπάρχουν καλά σχολεία, οι τιμές των ακινήτων θα εκτιναχθούν.
Έτσι έρχεται η ανάπτυξη, καλά μου παιδιά.
Καταλάβατε; Καταλάβατε.