Αλεξανδρούπολη: Η αδράνεια και η απαξίωση του θεσμού της κοινότητας μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους

712

Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου , Δημοτικές και Κοινοτικές Παρατάξεις, Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Πανδημία και χιλιάδες νεκροί,   Εβδομάδα των Παθών ή, κατά το πλέον επίσημο, Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των παθών για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Και θα περίμενε κανείς να είναι για τον κάθε ένα από εμάς ημέρες σιωπής και αδιάκοπου στοχασμού. Είναι;  Όχι!

Αναφέρομαι βέβαια στα έργα και τις ημέρες του  Δημάρχου   Ιωάννη Ζαμπούκη και της μικρής και ετερόκλητης παρέας που την απαρτίζουν στην προσπάθεια τους ,εν μέσω κρίσης ,να επιβεβαιώσουν την λαϊκή ρήση «οι κρίσεις δημιουργούν ευκαιρίες».  Ευκαιρίες με όλες τις προεκτάσεις που ο κάθε ένας από εμάς μπορεί διανοητικά να αντιληφθεί αφού δεν ετέθη στην βάσανο του δημόσιου διαλόγου μέσω της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης που μας προσφέρει το άρθρο 76 του ν. 3852/2010. Αναφέρομαι βέβαια στην χωρίς εξήγηση και προκλητική στάση της δημοτικής αρχής να  φέρει προς ψήφιση  στο Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς και με ένα ΝΑΙ,ΟΧΙ, ΛΕΥΚΟ,ΑΠΟΧΗ, το θέμα για την ίδρυση και λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Ανάπτυξης (Δ.Ε.Κ.Α).

Σε ότι αφορά  αυτό το θέμα νομίζω ότι υπήρξαν οι πρώτες και εύστοχες  αντιδράσεις από την παράταξη   «Πόλη και Πολίτες – Βαγγέλης Λαμπάκης», και τον  Ανεξάρτητο Δημοτικό Συμβούλο Παύλο Μιχαηλίδη. Νομίζω και οι άλλες παρατάξεις το ίδιο θα πράξουν.

Η σημερινή μου παρέμβαση εστιάζει στο γεγονός ότι στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής 15/4/2020, και του Δημοτικού Συμβουλίου 15/4/2020 έρχονται θέματα από τον κ. Ζαμπούκη τα οποία θα έπρεπε να συνοδεύονται από την αντίστοιχη απόφαση της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης. Είναι ολοφάνερο πλέον ότι είναι συνειδητή του επιλογή  η μη τήρηση της κανονικότητας  η οποία καθρεπτίζει ταυτόχρονα και αξιακές του αρχές για το πυρήνα της δημοκρατίας που είναι η κοινότητα.

Νομίζω ότι έχουμε όλοι ευθύνη στο να βάλουμε ένα τέλος σε αυτήν την παρωδία και  απαξίωση του θεσμού της κοινότητας. Δεν μπορεί να καταστρατηγείται το άρθρο  83 του ν. 3852/2010 και να λαμβάνονται αποφάσεις για σοβαρά θέματα χωρίς την απόφαση της Κοινότητας.

Ζητώ η παράταξη μου να πρωτοστατήσει και μαζί με τις άλλες παρατάξεις να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αδράνεια και η απαξίωση του θεσμού της κοινότητας μας καθιστά όλους συνυπεύθυνους.

Δημήτρης Μερκούρης
Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης