Τι να προσέξουμε στον φωτισμό του σπιτιού μας

1040

Για τους περισσότερους ανθρώπους η ανακαίνιση μιας παλαιάς κατοικίας ή διαμερίσματος σημαίνει αλλαγές υλικών, κουφωμάτων και επίπλων.

Ωστόσο, με την ευκαιρία της ανακαίνισης μπορούν να ξανασχεδιαστούν και άλλα συστήματα του σπιτιού όπως ο φωτισμός. Η καλή ποιότητα φωτισμού, τόσο του φυσικού όσο και του τεχνητού, μπορεί να βελτιώσει στον τρόπο ζωής και την παραγωγικότητα των χρηστών.

Η κατοικία, ο κατεξοχήν πολυλειτουργικός χώρος αποτελεί πρόκληση για την επιλογή επιτυχημένων προτάσεων φωτισμού. Ο φωτισμός της κατοικίας απαιτεί μελετημένο και προσεγμένο σχεδιασμό, καθώς μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας των επιμέρους χώρων, π.χ ένας μικρός χώρος μπορεί να φαίνεται ευρύχωρος και ανοικτός, ενώ ένας μεγάλος χώρος μπορεί να φαίνεται φιλικός και ευχάριστος.

Οι επιλογές φωτισμού είναι πολλές με τις πιο επικρατέστερες τα επιτραπέζια φωτιστικά και τα επιδαπέδια φωτιστικά που είναι πάντα χρηστικά, προσφέρουν άπλετο φως, και ταυτόχρονα προσδίδουν στυλ σε κάθε χώρο του σπιτιού μας.

Οι χώροι κατοικίας είναι προσωπικοί χώροι των ενοίκων και οι λύσεις φωτισμού πρέπει να ανταποκρίνονται στη λειτουργία του κάθε χώρου. Αυτό ισχύει τόσο στην περίπτωση ανέγερσης νέας κατοικίας όσο και για την ανακαίνιση σπιτιού.

Επιτυχημένος θεωρείται ο σχεδιασμός φωτισμού που προσφέρει καλές συνθήκες φωτισμού, ανάλογα με τις επιθυμίες των χρηστών.

Κατά το σχεδιασμό του φωτισμού των χώρων της κατοικίας πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

  • το μέγεθος και το σχήμα του κάθε χώρου.
  • η χρήση των χώρων.
  • το ύψος του χώρου και η μορφή της οροφής.
  • οι διάδρομοι κυκλοφορίας στο εσωτερικό της κατοικίας.
  • η ηλικία των ενοίκων: με την αύξηση της ηλικίας, οι ένοικοι επηρεάζονται δυσμενώς από τη θάμβωση.
  • το χρώμα των τοίχων: οι σκούροι τοίχοι απορροφούν περισσότερο φως, οπότε απαιτούνται υψηλότερα επίπεδα φωτισμού.
  • τα έργα τέχνης και τα σημεία ενδιαφέροντος: ο καθορισμός των στοιχείων και των σημείων που πρέπει να τονιστούν οδηγεί στον καθορισμό του αριθμού των απαιτούμενων φωτιστικών.
  • τα είδη των φωτιστικών που θα επιλεγούν: χωνευτά ή κρεμαστά οροφής, επίτοιχα κ.λπ..

Τέσσερα είδη φωτισμού χρησιμοποιούνται συνήθως στο φωτισμό κατοικιών: ο γενικός φωτισμός, ο φωτισμός εργασίας, ο φωτισμός ανάδειξης και ο διακοσμητικός φωτισμός. Ο συνδυασμός και η ισορροπία αυτών των τύπων φωτισμού προσδίδει οπτικό ενδιαφέρον στο χώρο και δημιουργεί ένα πιο ελκυστικό, συναρπαστικό και φιλόξενο περιβάλλον.

Σε κάθε περίπτωση, ότι φωτιστικά κι αν αποφασίσετε να τοποθετήσετε στους χώρους του σπιτιού σας, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας:

  • Επιλέξτε τα σωστά φωτιστικά και λαμπτήρες (χαμηλής κατανάλωσης, μεγάλης διάρκειας ζωής).
  • Χρησιμοποιείστε ντίμμερ (ροοστάτες), όπου είναι δυνατόν.
  • Διατηρείτε καθαρά τα φωτιστικά και τους λαμπτήρες για καλύτερη απόδοση.
  • Σβήνετε τα φώτα όταν ο χώρος δεν χρησιμοποιείται.

Όπως και να έχει μπορούμε σε κάθε δωμάτιο να χρησιμοποιήσουμε τόσο επιτραπέζια φωτιστικά όσο και επιδαπέδια φωτιστικά, και με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε περισσότερο φωτεινά δωμάτια, αλλά και να τα χρησιμοποιήσουμε ως διακοσμητικά αντικείμενα στους χώρους μας προσδίδοντας μοντέρνο στυλ.