Τίμησαν με εκδήλωση τα αδέρφια Λιγούδη από τους Ασβεστάδες

1648

Μια μουσικοχορευτική εκδήλωση, που κέρδισε εντυπώσεις και χειροκρότημα ήταν η χθεσινή του Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών Κομοτηνής. Ένα «Σεργιάνι στην Παράδοση», που ήταν αφιερωμένο στην παράδοση της Θράκης και τα αδέρφια της οικογένειας Λιγούδη από τους Ασβεστάδες του Έβρου. Μια εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με την Περιφέρεια ΑΜΘ – Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και κέρδισε δικαίως το χειροκρότημα του κοινού.

Όπως είπε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Συλλόγου, ο κος Χρήστος Τσερνικούδης η χθεσινή εκδήλωση σηματοδοτεί τη λήξη της προηγούμενης χρονιάς και την έναρξη της νέας, η οποία θα έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Σύλλογο, καθώς γιορτάζονται τα 10 χρόνια ενεργής παρουσίας του στην περιοχή.

«Ολοκληρώσαμε μια χρονιά κατά την οποία εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα σε διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σόφια της Βουλγαρίας. Συμμετείχαμε σε εκδηλώσεις εντός και εκτός νομού και τώρα ξεκινάμε μια καινούρια εκπαιδευτική χρονιά, ορόσημο για το Σύλλογο Θρακών, έχοντας προγραμματίσει τη συμμετοχή μας σε ένα πλήθος εκδηλώσεων.» δήλωσε ο πρόεδρος σημειώνοντας πως από σήμερα 17 Σεπτεμβρίου αρχίζουν οι εγγραφές στα τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών και θα διαρκέσουν μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου. Στον Σύλλογο λειτουργούν 18 ήδη τμήματα.

Από την ΕΡΤ3 και την Κυριακή στο χωριό, στην Πράγα…

Όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος σε συνεργασία με την Α Productions θα υπάρξουν γυρίσματα για την εκπομπή της ΕΤ3 ΄΄Κυριακή στο Χωριό΄΄. Επίσης, από 7-13 Νοεμβρίου, τα τμήματα αρχαρίων θα συμμετέχουν σε φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Πράγα που συνδυάζεται με ταξίδι σε Βουδαπέστη και Βελιγράδι. Στις 14 – 17 Ιουνίου θα συμμετάσχουν σε παιδικό φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην Κέρκυρα.

«Αρχές Ιουλίου του 2019 είμαστε καλεσμένοι στο διεθνές φολκλορικό φεστιβάλ του Μπρασόφ στη Ρουμανία. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο φεστιβάλ αυτό είχαμε συμμετάσχει το 2017 και έχουμε εκ νέου πρόσκληση επειδή έχουμε αφήσει άριστες εντυπώσεις στην προηγούμενη παρουσία μας. Έχουμε πρόσκληση από το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών » Χορευτικές Διαδρομές ΚΟΝΙΤΣΑΣ » στο νομό Ιωαννίνων μέσα στον Ιούλιο. Και φυσικά όλες τις εκδηλώσεις, που φέτος έχουν πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω των 10 χρόνων λειτουργίας μας, που κάθε χρόνο διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία ο Σύλλογος Θρακών.»

Ποιά είναι τα αδέρφια Λιγούδη…

Όσον αφορά στην οικογένεια Λιγούδη από τους Ασβεστάδες του Έβρου, όπως εξήγησε, τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος, όσο και ο αδερφός του, έμπειρος χοροδιδάσκαλος, ο Γιάννης Τσερνικούδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, πρόκειται για πολύ αξιόλογους ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς καμία διάθεση προβολής ή αναγνώρισης ασχολούνται ενεργά με αυτήν.
Τα 6 αδέρφια της οικογένειας Λιγούδη από τους Ασβεστάδες του Έβρου, έναν τόπο που έχει αφήσει το στίγμα του στην παράδοση του Έβρου, της Θράκης αλλά και της Ελλάδας, ήταν παρόντα στην εκδήλωση απολαμβάνοντας τις στιγμές και το χειροκρότημα.

Τα αδέρφια Λιγούδη, 4 γυναίκες και δύο άντρες, είναι από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας που ξεκίνησε και συνεχίζεται για την διάσωση της λαϊκής παράδοσης των Ασβεστάδων του Έβρου, ένα από τα 13 ξακουστά χωριά των Μάρηδων. «Οι άνθρωποι αυτοί, η οικογένεια Λιγούδη, διέσωσαν, πρόβαλλαν και έκαναν γνωστή σε όλο τον κόσμο την ιδιαίτερα δημοφιλή λαϊκή παράδοση των Ασβεστάδων.» ανέφερε ο κος Τσερνικούδης.

«Με τι λόγια να περιγράψεις την εικόνα εκείνη όπου άνθρωποι 80 χρονών χορεύουν με την διάθεση εφήβων, ενώ τους καταχειροκροτούν όρθιοι άνθρωποι στην Κύπρο, στην Αμερική, στο Ηρώδειο και στο Μέγαρο Μουσικής. Σκηνές που εμείς ακόμη και σήμερα δεν μπορούμε να τις ονειρευτούμε.» ανέφερε ο Γιάννης Τσερνικούδης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής για μερικά από τα μέρη που εμφανίστηκαν αυτοί οι πρωτεργάτες της ζώσας παράδοσης των Ασβεστάδων, που είχαν κάθε λόγο να καμαρώνουν όταν έβλεπαν τα 120 παιδιά των 6 τμημάτων να ανεβαίνουν στη σκηνή και να χορεύουν στα βήματα εκείνα που τόσο οι ίδιοι, αλλά και άλλοι άνθρωποι της περιοχής φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανά.

ert.gr