Το Φεστιβάλ «Γνάφαλα»: Με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον πολιτισμό από το 2007

650
ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΓΝΑΦΑΛΑ»
Eνα φεστιβάλ με επίκεντρο τον άνθρωπο και τον πολιτισμό από το 2007.
Το Φεστιβάλ «Γνάφαλα» ξεκίνησε το 2007 αναγνωρίζοντας την ανάγκη της μικρής τοπικής κοινωνίας του Σουφλίου και των περιχώρων για πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Από τότε, κάθε χρόνο μια σειρά από σημαντικές δράσεις λαμβάνουν χώρο στην επαρχία μας. Παρόλο που η περιοχή μας βρίσκεται τόσο μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων θεωρούμε πως κάθε πολίτης αυτής της χώρας όσο μακριά και αν βρίσκεται έχει δικαίωμα στον πολιτισμό και στην έκφραση.
Ο τόπος της Θράκης αποτελεί ένα τόπο γεμάτο ερεθίσματα, γεμάτο από ιστορία και ανθρώπους που βασανίζονται στα χώματά του. Ένας τόπος «γκρι» από έννοιες και ερμηνείες, ένας τόπος που μπορεί να καθορίζεται και να παραμένει ακαθόριστος.
Το Φεστιβάλ «Γνάφαλα» θέτει κάθε χρόνο μια σειρά από ερωτήματα που έχουν σκοπό μέσα από τις δράσεις που πραγματοποιούνται να απαντηθούν.
Η κεντρική θεματική αγκαλιάζει όλες τις εκδηλώσεις που παίρνουν μέρος στον τόπο μας. Οι δράσεις επιθυμούμε να παρουσιάζουν το θέμα μας μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις και αναφορές, ώστε εν τέλει οι επισκέπτες, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι φίλοι του μουσείου να βιώνουν μια ολιστική εμπειρία που θα τη μνημονεύουν μετά το πέρας της.
Οι κύριοι χώροι υλοποίησης είναι οι χώροι του Λαογραφικού Μουσείου, καθώς και του παραδοσιακού Σουφλιώτικου σπιτιού «Κουκουλόσπιτο», ωστόσο υλοποιούνται δράσεις και εκτός αυτών.