Ζοφερό το μέλλον του Εργοστασίου Ζάχαρης της Ορεστιάδας

1031

Το σοβαρό θέμα της βιωσιμότητας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και κατ’ επέκταση και του Εργοστασίου της Ορεστιάδας συζητήθηκε σήμερα (27/04) στην Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε ο Αναπλ. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλ. Χαρίτσης, ο οποίος αρκέστηκε σε ευχολόγια και σε αόριστες αναφορές για στρατηγικό επενδυτή που ενδιαφέρεται για την ΕΒΖ, χωρίς να ξεκαθαρίσει ποιο θα είναι το μέλλον του Εργοστασίου της Ορεστιάδας, αν θα παραμείνει ανοιχτό και τι θα γίνει με τους εργαζόμενους.

Ο Βουλευτής τόνισε μεταξύ άλλων ότι:

  •        Επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ΕΒΖ άλλαξε 5 διοικήσεις και εξαιτίας της αλλαγής του τελευταίου Δ Σ, τον περυσινό Σεπτέμβριο, καθυστέρησε η καμπάνια του Εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας.
  •        Έχουν μείνει 2.500 στρέμματα με ασυγκόμιστα τεύτλα, τα οποία σαπίζουν μέσα στα χωράφια, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί οι παραγωγοί.
  •        Μόνο το 35% έχει πληρωθεί στους τευτλοπαραγωγούς για την περυσινή περίοδο και το υπόλοιπο 65% θα καταβληθεί από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, έχοντας τεθεί ως ενέχυρο το σύνολο της παραγωγής σε ζάχαρη από το εργοστάσιο της Ημαθίας.
  •        Δόθηκαν τευτλόσποροι σε όλους τους παραγωγούς της χώρας και σε περιοχές που βρίσκονται στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου και στους παραγωγούς του Έβρου και της Ροδόπης δόθηκαν τελευταία στιγμή, ύστερα από δική του κοινοβουλευτική πίεση.
  •        Η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη ενός εργοστασίου που βρίσκεται πλησίον των συνόρων, μετά και τα τελευταία γεγονότα με τη γειτονική χώρα.
  •        Οι παραγωγοί βρίσκονται σε δεινή θέση μετά και τις πρόσφατες πλημμύρες στο Νομό, όπου καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους.
  •        Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ μπορεί να αξιοποιηθεί για τη βελτίωση της λειτουργίας του Εργοστασίου.
  •        Δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο θα είναι το μέλλον των υπαλλήλων, μόνιμων και εποχιακών, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή για την ΕΒΖ, καθώς και το τι θα γίνει με τα περιουσιακά στοιχεία των εργοστασίων.
  •        Ο Έβρος και τα νησιά αποτελούν την ασπίδα της χώρας και οφείλουν οι Υπουργοί να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να μην νοιώθουν οι κάτοικοι αυτών των περιοχών εγκαταλελειμμένοι.

Δείτε τη Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης σε αυτό το link https://www.youtube.com/watch?v=K9CLAppunyk