Ξεκινά το έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου

786

Αναβαθμίσεις των υφιστάμενων, καθώς και κατασκευή νέων υποδομών, στις τρεις λεκάνες απορροής των ποταμών Στρυμόνα, Έβρου και ‘Αρδα και στις δύο πλευρές των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, όπως και στη Λίμνη Κερκίνη, προβλέπεται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο διασυνοριακού έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης των ποταμών Στρυμόνα και Έβρου.

Η εναρκτήρια συνάντηση για το έργο (που εντάχθηκε στο διασυνοριακό πρόγραμμα Ιnterreg Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 11,5 εκ. ευρώ) πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Σέρρες και όπως έγινε γνωστό, προβλέπεται ακόμη η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των επιπτώσεων των μέτρων που θα ληφθούν.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσία των τεσσάρων περιφερειαρχών από τις περιοχές της Βουλγαρίας (Μπλαγκόεβγραντ, Χάσκοβο, Σμόλιαν και Κάρτζαλι) που συμμετέχουν στο έργο, έκανε λόγο για ένα από τα σημαντικότερα έργα ειδικά για την περιοχή των Σερρών. Σημείωσε, ότι πριν από δυόμιση χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε κινηθεί άμεσα, φροντίζοντας για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στο Στρυμόνα. Παράλληλα, ξεκίνησαν οι μελέτες για την αντιπλημμυρική προστασία των Σερρών και αναζητήθηκαν ευρωπαϊκά κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν οι αντιπλημμηυρικές παρεμβάσεις και έτσι σήμερα το έργο αυτό ξεκινάει.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα προχωρήσει στη στεγάνωση τμήματος, μήκους 1.150 μέτρων του ανατολικού αναχώματος της Κερκίνης, ενώ παράλληλα θα εγκαταστήσει αρθρωτό σύστημα αντιπλημμυρικής προστασίας, μήκους 1.300 μέτρων, καθώς και τέσσερις αντλίες για την απάντληση υδάτων. Επίσης, θα γίνει αξιολόγηση των εδαφοϋδατικών χαρακτηριστικών της περιοχής, με στόχο τη δημιουργία ειδικού σχεδίου διαχείρισης της διάβρωσης στη λεκάνη του ποταμού Στρυμόνα και εξειδίκευση των επιπρόσθετων παρεμβάσεων που απαιτούνται να γίνουν στην περιοχή.

newsbeast.gr