Αγροκτήματα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη δημιουργούν ένα δίκτυο για τον αγροτουρισμό

1229
Τριάντα ιδιοκτήτες βρέθηκαν το τελευταίο διήμερο στην Αμφίκλεια, προκειμένου να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία του Δικτύου Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων
 Ένα αγροτουριστικό «μονοπάτι» από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, με πολλές ιδέες, μεράκι, κόπο, αλλά και αγωνίες, άνοιξε, φιλοδοξώντας να δείξει σε όσους το διαβούν τα τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις, την καθημερινή ζωή της υπαίθρου και των δραστηριοτήτων της.Μία ομάδα ανήσυχων ανθρώπων, στα χρόνια της κρίσης, αποφάσισε να ξεφύγει από το κλασικό αγροτουριστικό μοντέλο και να επεκτείνει τις εργασίες των οικογενειακών τους επιχειρήσεων, κατά τρόπο που να αναδεικνύεται η ταυτότητα της κάθε περιοχής, με την παράλληλη προσφορά ποικίλων ποιοτικών υπηρεσιών (αθλητισμού, προάσπισης υγείας κ.α.)

Χαρακτηρίστηκαν ως «πολυλειτουργικά αγροκτήματα», καθώς η δραστηριότητά τους αγγίζει και τους τρεις τομείς της οικονομίας: γεωργική παραγωγή, μεταποίηση και παροχή υπηρεσιών.

Στο μονοπάτι από τον Έβρο έως την Κρήτη, τριάντα ιδιοκτήτες πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, βρέθηκαν το τελευταίο διήμερο στην πανέμορφη και γραφική Αμφίκλεια, προκειμένου να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία του Δικτύου Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων. Ενός Δικτύου που θα αποτελεί την ενιαία και επίσημη φωνή όλων, του συνομιλητή με τους αρμόδιους φορείς.

«Τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα γεννήθηκαν στην πράξη από την δημιουργικότητα και το πολύτροπο πνεύμα των παραγωγών και επιχειρηματιών της υπαίθρου και κατοχυρώθηκαν νομοθετικά το 2014», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου που οργάνωσαν ο Δήμος Αμφίκλειας – Ελάτειας και η Αναπτυξιακή Εταιρία Στερεάς Ελλάδας.

Με την προώθηση από μέρους του, Κοινής Υπουργικής Απόφασης, έρχονται να ρυθμιστούν σειρά θεμάτων και όρων που αφορούν στη δημιουργία, λειτουργία και πιστοποίηση ενός «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος». Σημαντικό στοιχείο είναι ότι ανάμεσα στα άλλα προβλέπεται η έκδοση της Βεβαίωσης Τήρησης Απαιτήσεων Λειτουργίας Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε ένα αγρόκτημα που τηρεί τις προϋποθέσεις, να λειτουργεί ως Πολυλειτουργικό μέχρι την τελική του πιστοποίηση.

«Με αυτό τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά, «μπορεί να συναλλάσσεται ισότιμα σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Με δεδομένο ότι ένα Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα επιχειρεί μέσα από ένα πολυποίκιλο μείγμα δραστηριοτήτων, επιλέξαμε να μπορεί να αναζητήσει χρηματοδότηση είτε μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, για παράδειγμα δράσεις Συνεργασίας, Εκπαίδευσης, Μεταποίησης, Σχεδίων Βελτίωσης, προγράμματα Leader, είτε μέσω γενικότερων αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ».

«Όπλα μας είναι ο ήλιος και το κλίμα. Τα προϊόντα μας μπορούν να κατακτήσουν όλες τις αγορές», τόνισε ο δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Γιώργος Γώγος, υπογραμμίζοντας ότι τα Πολυλειτουργικά Αγροκτήματα, είναι ένας θεσμός με θετικές προοπτικές.

Για καινοτόμα πρόταση προς τους αγρότες που μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις έκανε λόγο μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Αποστολόπουλος.

«Προχωράμε με συνέπεια και συνέχεια σε καινοτόμες δράσεις για την ανάπτυξη της υπαίθρου και στο νέο Leader», σημείωσε ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Στερεάς Ελλάδας, Βασίλης Τσιτσιρίγκος, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης στην ύπαιθρο.

Ο Κώστας Μώρος από το Αγρόκτημα Αμφίκαια, που φιλοξένησε τις εργασίες του Συνεδρίου, δεν παρέλειψε να σημειώσει την κοπιώδη προσπάθεια που έχει καταβληθεί όλα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να υποστηριχθεί ο θεσμός και να διαχωριστεί ως προς την ταυτότητά του από άλλες παρεμφερείς επιχειρήσεις.

Στο Συνέδριο συμμετείχε ως παρατηρητής και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια ανάπτυξης και εξέλιξης του θεσμού των Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων. Ο Πρόεδρος του, Μιχάλης Ψύλος, αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις δραστηριότητες του Πρακτορείου υπογράμμισε ότι στόχος του ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και η προβολή των θεμάτων που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο. «Το ΑΠΕ-ΜΠΕ άλλωστε», είπε, «επιχορηγείται σε μεγάλο ποσοστό από τον κρατικό προϋπολογισμό και θέλουμε αυτά τα χρήματα των φορολογουμένων να τα επιστρέψουμε στην κοινωνία».

Ο κ. Ψύλος ανακοίνωσε ότι το Πρακτορείο προγραμματίζει τη λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας για την προβολή επιχειρήσεων αγροτουρισμού και την προώθηση της πρωτογενούς παραγωγής, με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό. «Στην κατεύθυνση αυτή», όπως είπε, «ξεχωριστή θέση θα έχουν τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, πιστεύοντας ότι αποτελούν μια σημαντική πρωτοβουλία για την οικονομία της χώρας».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου ορίστηκε επταμελής προσωρινή επιτροπή, η οποία θα φροντίσει για την κατάρτιση του καταστατικού του Δικτύου Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων-που θα έχει τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας-και θα προετοιμάσει το σχέδιο δράσης.

Σημειώνεται ότι σε πρώτη φάση στο Δίκτυο Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων συμμετέχουν 30 επιχειρήσεις απ’ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα: ΕΥΡΩΘΗΡΑΜΑ (Έβρος), ΠΛΑΤΑΝΟΡΕΜΑ (Ιερισσός Χαλκιδικής), ΠΕΤΑΛΟ (Δράμα), ΚΤΗΜΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ (Καβάλα), ΚΕΡΑΜΑΡΙΟ (Δρακότρυπα Μουζακίου), ΚΤΗΜΑ ΜΠΕΛΛΟΥ (Πιερία), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΑΜΦΙΚΑΙΑ (Αμφίκλεια), ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΒΑΤΕΡΗ (Λίμνη Ευβοίας), ΕΛΑΙΩΝΑΣ (Ροβιές Ευβοίας), ΚΤΗΜΑ ΜΟΝΤΟΦΩΛΙ (Παλαιά Χώρα Καρύστου), ΜΑΚIS INN (Ερμιόνη Αργολίδας), ΕΥΜΕΛΕΙΑ (Γούβες Λακωνίας), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΑΡΙΝΗ (Μεγάλη Μαντινεία Καλαμάτα), ΜΗΛΙΑ (Βλάτος Βαθύ-Χανιά), ΒΑΜΟΣ (Βάμος Χανιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΜΕΤΟΧΙ (Χανιά), ΜΕΤΟΧΙ (Χωριό Μετόχι Χανίων), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΑΛΑΜΠΕΛΛΟΣ (Ρέθυμνο), ΚΤΗΜΑ ΒΕΛΑΝΙ (Ηράκλειο), ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΜΑΝΑΛΗ (Σίκινος), ΚΤΗΜΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΡΙΜΑΛΗ (Ικαρία), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΡΑΚΤΕΡ (Κέα), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΠΕΡΛΕΑΣ (Κάμπος Χίου), ΚΤΗΜΑ ΛΟΓΟΘΕΤΗ (Ζάκυνθος), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΛΙΘΙΕΣ (Ζάκυνθος), ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΘΕΡΙΑΝΟΥ (Ζάκυνθος), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΡΙΤΟΝΟΥ (Κεφαλονιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΛΕΒΕΝΤΗΣ (Κεφαλονιά), ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΒΙΟΠΟΡΟΣ (Κέρκυρα) και ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΡΟΓΓΙΑ (Κέρκυρα).

Πηγή: https://makthes.gr/