Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης: «Η Ελλάδα (ο Έβρος) φυλακή της Ευρώπης με σφραγίδα των Βρυξελλών»

1057
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδίκασε τους πανηγυρισμούς των πολιτικών ομάδων που υπερψήφισαν το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως επισήμανε, χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία, η οποία θυσιάστηκε στον βωμό της δεξιάς και ρατσιστικής ρητορικής της Ευρώπης-φρούριο.

Το Νέο Σύμφωνο για το μεταναστευτικό υπερψηφίστηκε με 322 ψήφους από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά, αλλά και με την ανοχή ορισμένων ευρωβουλευτών των Σοσιαλδημοκρατών και του Renew.

Στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Κώστας Αρβανίτης, που ήταν σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Αριστεράς στον υποφάκελο του Συμφώνου σχετικά με την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης στον τομέα της μετανάστευσης και του ασύλου, μίλησε για «μαύρη μέρα για την Ευρώπη, την Ελλάδα, τους κατατρεγμένους αυτής της γης», καθώς η ψήφιση του συμφώνου ήταν προδιαγεγραμμένη.

Και αυτό γιατί, παρά τις σκληρές και πολύχρονες διαπραγματεύσεις επί του περιεχομένου του Συμφώνου, οι σημαντικές νίκες που πέτυχαν τόσο ο Κώστας Αρβανίτης όσο και οι σκιώδεις εισηγητές της Αριστεράς για τους υπόλοιπους υποφακέλους του Συμφώνου αποδυναμώθηκαν, αναιρέθηκαν και επαναδιατυπώθηκαν από το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταλήγοντας στη διαμόρφωση ενός Συμφώνου – εχθρού της Μετανάστευσης και του Ασύλου.

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι η υποχρεωτική μετεγκατάσταση έπαψε να αποτελεί τη μοναδική μορφή αλληλεγγύης σε στιγμές κρίσης και τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέγουν να πληρώνουν, να «επιδοτούν» ουσιαστικά τις χώρες πρώτης υποδοχής, ώστε να κρατούν τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο.

Εξήγησε ότι από τη στιγμή που κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέγουν τη χρηματική «αλληλεγγύη», αυτό αναπόφευκτα θα ρίξει όλο το βάρος στις χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου και θα τις μετατρέψει σε αποθήκες ψυχών, σε Ευρωπαϊκά Γκουαντάναμο.

«Σήμερα η Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη χάθηκε, βυθίστηκε στον πάτο της Μεσογείου, μαζί με τις χιλιάδες ψυχές όσων αναζητούσαν την ελπίδα και ένα καλύτερο αύριο» δήλωσε ο ευρωβουλευτής μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αυτή η ημέρα είναι μια μαύρη μέρα για εμάς, για την Ελλάδα, για τις χώρες υποδοχής, για τους κατατρεγμένους.
Αυτό το Σύμφωνο, που πολλοί πανηγυρίζετε – κι εμείς δουλέψαμε μαζί με εσάς, πάρα πολύ, για να είναι καλό, θετικό – νομίζω είναι μια χαμένη ευκαιρία.

Υπάρχει μέσα το θέμα των νόμιμων οδών μετανάστευσης που θέλαμε;

Υπάρχει υποχρεωτική μετεγκατάσταση σε όλα τα κράτη μέλη, χωρίς αστερίσκους, ώστε να μη γίνονται οι χώρες υποδοχής, φυλακές της Ευρώπης;

Εκεί διαφωνούμε.

Και για το θέμα της prima facie, και των δικαιωμάτων, αλλά αυτό είναι το βασικό.

Τι θα πάμε να πούμε εμείς στον Έβρο;

Αυτό είναι το βασικό θέμα για μας, και αυτή είναι η ένστασή μας.

Γι’ αυτό η Αριστερά δεν θα το ψηφίσει.

thepressproject.gr