Θανάσης Γουρίδης: Εργασία «δοµικής Μηχανικής» στα μνημεία του Διδυμοτείχου

2073

“Γεωμετρικοί συσχετισμοί και στατική επάρκεια σε πρώιμα Οθωμανικά μνημεία στον Νομό Εβρου”

Κύριο αντικείµενο της εργασίας που ασχολείται αυτή την χρονική στιγμή ο Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Αρχαιολόγος Αθανάσιος Γουρίδης αποτελεί η τεκµηρίωση της κατοχής και εφαρµογής στις ιστορικές κτιριακές κατασκευές θεωρίας, εκείνης της «δοµικής Μηχανικής».

Η θεωρία αυτή αναζητείται ειδικότερα στο σχεδιασµό και την κατασκευή θολωτών κτιρίων µεγάλης κλίµακας, δηλαδή ακριβώς εκεί, όπου τίθενται τα αντίστοιχα προβλήµατα στη µεγαλύτερη ένταση.

Σε δεύτερο επίπεδο ακολουθεί η ανίχνευση της κατεύθυνσης, των ορίων και των χρονικών,
χωρικών, επιστηµολογικών, κ.λπ. παραµέτρων της εφαρµοσµένης αυτής θεωρίας, η οποία
ανάγεται στο επίπεδο της επιστήµης.

 

Παρουσιάστηκε σε Διεθνές Συνέδριο τον περασμένο Νοέμβριο και θα συμπεριληφθεί στη σχετική ειδική έκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Διαπραγματεύεται μια υποτιμημένη πλευρά της έρευνας των μνημείων, καθώς μελετά για πρώτη φορά τις γνώσεις και την εφαρμογή γεωμετρικών κατασκευών, αναλογιών και κανόνων μετρολογίας με βάση τα οποία οι αρχιτέκτονες και μηχανικοί της περιόδου, στην πλειοψηφία τους οι ίδιοι οι βυζαντινοί δημιουργοί που συνέχισαν υπό τους νέους κυρίαρχους το έργο τους με τις αρχές και τους κανόνες της Ύστερης Βυζαντινής περιόδου ανέγειραν στατικά γερά και γεωμετρικά άρτια κτίρια.

Τα περισσότερα από τα κτίρια αυτά βρίσκονται στο Διδυμότειχο, την πρώτη πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη.