Διδυμότειχο: Έφυγε από την ζωή ο καθηγητής Κώστας Χρυσαφίδης

1771

Από Απόστολος Πάππος

Πέθανε ο καθηγητής στο Τ.Ε.Α.Π.Η Αθηνών Κώστας Χρυσαφίδης

Με ιδιαίτερη θλίψη πληροφορήθηκα, από τον συνάδελφο νηπιαγωγό και δάσκαλό μου, Νίκο Αγγελόπουλο, για τον θάνατο του καθηγητή στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, το πάλαι Παιδαγωγικό Νηπιαγωγών, της Αθήνας, Κώστα Χρυσαφίδη.

Ο Κώστας Χρυσαφίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο και χρημάτισε, μετά την αποφοίτησή του από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης, δάσκαλος σε σχολεία της περιοχής, καθώς και της Δυτικής Γερμανίας. Του απενεμήθη ο τίτλος του Magister στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης, όπου και κατέθεσε διδακτορική διατριβή στην παιδαγωγική υπό την επίβλεψη του καθηγητή F. von Cube.

Τον είχα καθηγητή όλα τα χρόνια της φοιτητικής μου πορείας στο Τ.Ε.Α.Π.Η, από το 1995 έως το 1999, όπως χιλιάδες άλλοι φοιτητές και κυρίως φοιτήτριες. Όταν εργαζόμουν για τα προς το ζην και δεν μπορούσα να παρακολουθώ πολλά από τα μαθήματα, είχα κάνει ειδική συμφωνία με την εργασία μου για να λείπω την ημέρα που ήταν το μάθημά του. Όντας από τους ελάχιστους άντρες στις αίθουσες πάντα, έδειχνε να μου ανταποδίδει με τον τρόπο του τη συμπάθεια που είχα κι εγώ για εκείνον και τη διδασκαλία του. Υπό την καθοδήγησή του και με την περαιτέρω καθοδήγηση του παιδαγωγικά υπευθύνου τότε των φοιτητών της ομάδας στην οποία ανήκα, Νίκου Αγγελόπουλου, θήτευσα κι εγώ και όλοι μας στην νεοφερμένη βιωματική μέθοδο-Project, της οποίας υπήρξε βασικός θεμελιωτής στα ελληνικά εκπαιδευτικά προγράμματα προσχολικής εκπαίδευσης, αγωνιζόμενος να φύγουν από τους νηπιαγωγούς τα αναχρονιστικά πλαίσια που κύκλωναν την ως τότε εκπαίδευση και εργασία τους. Μια μέθοδο που ασπαστήκαμε πολλοί νηπιαγωγοί τότε βλέποντας το πάθος του καθηγητή Χρυσαφίδη, αλλά και τα αδιέξοδα του προηγούμενου θεωρητικού πλαισίου.

Ο Κώστας Χρυσαφίδης, με γνωστικά αντικείμενα Διδακτική Μεθοδολογία και Αναλυτικά Προγράμματα εμπλούτισε τη φοιτητική μας ζωή, το θεωρητικό και πρακτικό μας οπλοστάσιο και χαρακτήρισε την πορεία μας στον χώρο.

Αιωνία του η μνήμη.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του
Θα τον αποχαιρετίσουμε με βαθιά θλίψη την Τρίτη 19/3/24 στις 3.30 μμ στο κοιμητήριο Χαλανδρίου επι της οδού Αναπαύσεως .