Το “μακρύ χέρι” των ενόπλων δυνάμεων και οι γεωστρατηγικοί στόχοι του Ερντογάν
Από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ο τουρκικός στρατός δεν είχε τόσο εκτεταμένο αποτύπωμα. Πέραν της 50ετούς στρατιωτικής παρουσίας της στη βόρεια Κύπρο, η Τουρκία διατηρεί δυνάμεις σε τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής και έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις επιχειρήσεις της στη Συρία και το Ιράκ. Διαθέτει επίσης στρατεύματα στο Αζερμπαϊτζάν και στη Σομαλία, της οποίας τη θαλάσσια ασφάλεια δεσμεύτηκε να βελτιώσει σε συμφωνία που συνήφθη νωρίτερα φέτος. Επιπλέον, το τουρκικό ναυτικό περιπολεί στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, όπου η χώρα έχει διεκδικήσει ενεργειακά και εδαφικά συμφέροντα.
Το Bloomberg ρίχνει μια ματιά στα σημεία όπου η Τουρκία, υπό τον φιλόδοξο πρόεδρό της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γυμνάζει τους μυς της και γιατί:
Ιράκ
Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Ιράκ συνδέεται με τις ανησυχίες της για τον κουρδικό αυτονομισμό. Η Τουρκία στέλνει συχνά πολεμικά αεροσκάφη στο βόρειο Ιράκ για να στοχεύσει κρησφύγετα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, ή PKK, το οποίο μάχεται για μια αυτόνομη κουρδική περιοχή εντός της Τουρκίας. Τελευταία, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει τη λεγόμενη στρατιωτική στρατηγική των μελανοσκιάσεων για να αποκτήσει τον έλεγχο της τραχιάς συνοριακής περιοχής, δημιουργώντας περισσότερα από 100 στρατιωτικά φυλάκια μέσα στο Ιράκ.
Αυτό είναι επιπλέον αρκετών βάσεων σε μια περιοχή όπου ανέλαβε για πρώτη φορά μια ειρηνευτική αποστολή τη δεκαετία του 1990, σχεδιασμένη για να επιβάλει μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ των αντίπαλων κουρδικών κομμάτων. Η συνεχιζόμενη παρουσία της Τουρκίας αποσκοπεί στον έλεγχο τόσο των δραστηριοτήτων του PKK όσο και των φιλοδοξιών ανεξαρτησίας των Κούρδων του Ιράκ.
Αφού δεκάδες Τούρκοι στρατιώτες στο Ιράκ σκοτώθηκαν σε επιθέσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, για τις οποίες η Τουρκία κατηγόρησε το PKK, ο Ερντογάν υποσχέθηκε ότι ο στρατός θα εντείνει τις επιχειρήσεις του τόσο κατά της ομάδας αυτής όσο και κατά του παρακλαδιού της, των Μονάδων Προστασίας του Λαού ή YPG, στη Συρία. Η Τουρκία και το Ιράκ διεξάγουν συνομιλίες για την εξασφάλιση των κοινών συνόρων τους.
Συρία
Η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της στο εξωτερικό από τότε που κατέρρευσε η Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ερντογάν έστειλε για πρώτη φορά στρατεύματα εκεί το 2016 για να πολεμήσει τόσο το Ισλαμικό Κράτος, το βίαιο κίνημα που κάποτε ήλεγχε ένα κομμάτι εδάφους στο Ιράκ και τη Συρία όσο και την Ισλανδία, όσο και τις YPG.
Τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν επίσης πόλεις στη βόρεια Συρία σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν μια νεκρή ζώνη για να ενθαρρύνουν ορισμένους από τους περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια Σύρους που έχουν καταφύγει στην Τουρκία να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και να αποτρέψουν ένα νέο κύμα προσφύγων. Το YPG έχει αποτελέσει πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, οι οποίες έχουν υποστηρίξει το YPG λόγω του ρόλου του στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια των τουρκικών αεροπορικών επιδρομών εναντίον του YPG, ένα αμερικανικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε κοντά στις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία, μια σπάνια περίπτωση σύγκρουσης δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ.
Λιβύη
Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, καθώς δύο αντίπαλες διοικήσεις στη χώρα αυτή εξακολουθούν να εμπλέκονται σε πολιτικές διαμάχες μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου. Ο Ερντογάν είχε στείλει ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις στη Λιβύη για να υποστηρίξει την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη εναντίον των δυνάμεων του στρατιωτικού διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από Ρώσους μισθοφόρους, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ.
Η Τουρκία επεδίωξε να αξιοποιήσει την επιρροή της επί της κυβέρνησης που εδρεύει στην Τρίπολη για να εξασφαλίσει νέους ενεργειακούς πόρους, αφού κέρδισε την υποστήριξη της Λιβύης για μια αμφιλεγόμενη θαλάσσια συμφωνία που ενισχύει την αξίωση της Τουρκίας για δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο, όπου έχει εδαφικές διαφορές με την Ελλάδα. Η Τουρκία στοχεύει επίσης στη διάσωση επιχειρηματικών συμβολαίων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν περιέλθει σε εκκρεμότητα λόγω της παρατεταμένης σύγκρουσης στη Λιβύη μετά την ανατροπή του εκλιπόντος δικτάτορα Μουαμάρ αλ Καντάφι το 2011.
Κατάρ
Η Τουρκία έχει δημιουργήσει σταθερά μια βάση στο Κατάρ από τότε που τάχθηκε, το 2017, στο πλευρό του πλούσιου σε φυσικό αέριο κράτους του Κόλπου στη διαμάχη του με μια περιφερειακή συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Η Τουρκία και το Κατάρ συνδέονται με την υποστήριξή τους προς τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ένα πολιτικό κίνημα που έχει προβληματίσει τους Σαουδάραβες και τις περισσότερες άλλες μοναρχίες του Κόλπου που το βλέπουν ως απειλή για την απόλυτη κυριαρχία τους, ιδίως μετά τις εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης στις αρχές της δεκαετίας του 2010.
Η Τουρκία και το Κατάρ εμβάθυναν τους δεσμούς ασφαλείας τους με μια συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ το 2022. Επιτρέπει στο Κατάρ να αναπτύσσει προσωρινά τα πολεμικά του αεροσκάφη στην Τουρκία για κοινά γυμνάσια και στην Τουρκία να χρησιμοποιεί φορτηγά αεροσκάφη του Κατάρ για να μεταφέρει τουρκικό προσωπικό ή/και πυρομαχικά για αποστολές στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό.
Σομαλία
Το 2017, η Τουρκία άνοιξε τη μεγαλύτερη υπερπόντια στρατιωτική της βάση στο Μογκαντίσου, όπου εκατοντάδες Τούρκοι στρατιώτες εκπαιδεύουν Σομαλούς στρατιώτες στο πλαίσιο ενός ευρύτερου τουρκικού σχεδίου για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση μιας χώρας που έχει καταστραφεί από δεκαετίες πολέμου μεταξύ φυλών και μια εξέγερση της ισλαμιστικής ομάδας αλ Σαμπάαμπ. Η Τουρκία έχει αυξήσει τα ερείσματά της στο κράτος του Κέρατος της Αφρικής από τότε που το επισκέφθηκε ο Ερντογάν το 2011, βοηθώντας στην αναζωογόνηση υπηρεσιών όπως η εκπαίδευση και η υγεία καθώς και η ασφάλεια.
Τον Μάρτιο, η Τουρκία και η Σομαλία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για συνεργασία στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας, αφού τα δύο κράτη συμφώνησαν να αυξήσουν τους οικονομικούς δεσμούς και την αμυντική συνεργασία με στόχο τη βελτίωση των ναυτικών δυνατοτήτων της Σομαλίας νωρίτερα το 2024.
Αζερμπαϊτζάν
Η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικούς εκπαιδευτές και συμβούλους στο Αζερμπαϊτζάν και έχει πρόσβαση σε μια αεροπορική βάση εκεί στο πλαίσιο ενός συμφώνου συλλογικής άμυνας που τέθηκε σε ισχύ το 2022. Οπλισμένο με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύει η Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν εξαπέλυσε τον Σεπτέμβριο μια επίθεση αστραπή για να αποκαταστήσει τον πλήρη έλεγχο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, μιας περιοχής που ελέγχεται από τους Αρμένιους από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πριν από τρεις δεκαετίες.
Λιγότερο από μια εβδομάδα αργότερα, ο Ερντογάν ταξίδεψε στο Ναξκιβάν, ένα τμήμα του Αζερμπαϊτζάν που είναι αποκομμένο από την υπόλοιπη χώρα. Το ταξίδι ήταν μέρος μιας προσπάθειας να επωφεληθεί από την περιφερειακή αναταραχή προωθώντας τα σχέδια για μια εμπορική διαδρομή μέσω του Καυκάσου. Το Αζερμπαϊτζάν νίκησε τη γειτονική του Αρμενία σε έναν πόλεμο το 2020 με τη βοήθεια οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών που κατασκευάστηκαν στην Τουρκία, η οποία επίσης προμηθεύει στον σύμμαχό της πυραύλους και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου.
Κύπρος
Ο τουρκικός στρατός διατηρεί περίπου 40.000 στρατιώτες στην Κύπρο. Το νησί είναι διαιρεμένο κατά μήκος εθνοτικών γραμμών, με τους Τουρκοκύπριους να ζουν σε ένα αυτοανακηρυγμένο κράτος στο βορρά και τους Ελληνοκύπριους στη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία στο νότο. Τα τουρκικά στρατεύματα είναι παρόντα στο βορρά από το 1974, μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος κατά την οποία μια στρατιωτική χούντα στην Αθήνα προσπάθησε να ενώσει την Κύπρο με την Ελλάδα.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος της ΕΕ, ενώ η αποσχισθείσα οντότητα στο βορρά αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία. Διεκδικεί δικαιώματα σε οποιουσδήποτε ενεργειακούς πόρους στα ανοικτά των ακτών της, γεγονός που οδήγησε σε αντιπαράθεση μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού ναυτικού το 2020. Τον Σεπτέμβριο, η Τουρκία και η Ελλάδα συμφώνησαν να εντείνουν τις συνομιλίες με στόχο την επίλυση των μακροχρόνιων περιφερειακών συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.
Και αλλού…
Με δύναμη 425.000 στρατιωτών, η Τουρκία διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στον ΝΑΤΟ από άποψη προσωπικού. Συνεχίζει να συμμετέχει σε μια ειρηνευτική αποστολή υπό την ηγεσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο και σε μια άλλη που τώρα ηγείται η ΕΕ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να συμβάλει στην προστασία των τουρκικών κοινοτήτων εκεί. Τούρκοι στρατιωτικοί εκπαιδευτές είναι παρόντες στην Γκάμπια και το Μάλι.
Σε μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η Τουρκία προσπάθησε αλλά απέτυχε να δημιουργήσει κέντρα στρατιωτικής εκπαίδευσης στο Σουδάν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του τότε προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο καταζητούμενων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στην περιοχή Νταρφούρ στο δυτικό Σουδάν.