Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Οργανωμένης Διαχείρισης επιδιώκουν να γίνουν, ως ενιαία ενότητα, οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου

2701
Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου
Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Οργανωμένης Διαχείρισης επιδιώκουν να γίνουν, ως ενιαία ενότητα, οι δήμοι Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου και Σουφλίου, που διεκδικούν τη σχετική πιστοποίηση με κοινό αίτημα που θα καταθέσουν, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν το μεσημέρι της Τρίτης (12/12) στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας.
Το αίτημα θα υποβληθεί στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού, θα εξεταστεί από τα αρμόδια όργανα και εφόσον η εισήγησή τους είναι θετική, θα λάβει και την έγκριση της Υπουργού Τουρισμού, μέσα στο 2024.
Οι τρεις δήμοι θεωρούνται από τους “πρωτοπόρους” διεκδικητές χορήγησης της συγκεκριμένης πιστοποίησης, καθώς είναι λιγότερα από 10 τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί από άλλες περιοχές-δήμους της χώρας.
Η κοινή ένταξή τους στους Πρότυπους Τουριστικούς Προορισμούς θα τους δώσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτικά προγράμματα και στα κέντρα αποφάσεων τουριστικής ανάπτυξης, μέσω των οποίων θα προωθήσουν προς υλοποίηση τις στρατηγικές τους για την προσέλκυση τουριστικού ρεύματος στην περιοχή. Αυτό θα επιτευχθεί στη βάση ενός σχεδιασμού που θα κάνει ξεχωριστά ο κάθε δήμος αλλά και από κοινού, ώστε οι ενέργειές τους να διασυνδέονται και να συμπληρώνουν τον κοινό σκοπό, να αποκτήσει ο κεντρικός και βόρειος Έβρος τουριστική αναγνώριση και ταυτότητα.
Κατά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας των τριών δήμων, παρουσία των συμβούλων της εταιρείας (LEVER) που ανέλαβε τον συντονισμό και την προετοιμασία του φακέλου που θα συνοδεύει το αίτημα που θα υποβληθεί, παρουσιάστηκαν τα οφέλη της πιστοποίησης “Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού” και οι δυνατότητες που δίνει ο σχετικός νόμος του 2021, στις περιοχές που θα λάβουν τον χαρακτηρισμό.
Βασίλης Μαυρίδης: “Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, εξαιρετική συνεργασία και μία μεγάλη ευκαιρία να αναπτύξουμε τουριστικά την περιοχή…”
Αισιόδοξος ότι οι κοινός στόχος των τριών δήμων θα επιτευχθεί δήλωσε ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, τονίζοντας ότι η περιοχή του κεντρικού και βορείου Έβρου έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, οι τρεις δήμοι έχουν μία εξαιρετική συνεργασία και μία μεγάλη ευκαιρία να αναπτυχθούν τουριστικά. ¨Έχουμε ήδη την τεράστια επιτυχία του δήμου Σουφλίου που χαρακτηρίστηκε best tourism village αλλά και τους θησαυρούς και τα μνημεία του Διδυμοτείχου, που μαζί με τις ομορφιές και την ταυτότητα της σύγχρονης πόλης που έχει η Ορεστιάδα, συνθέτουν μία ενιαία πρόταση που μπορεί να πετύχει…”, ανέφερε συγκεκριμένα. Ο ίδιος, δεδομένου ότι ολοκληρώνει σε λίγες ημέρες τη θητεία του, ευχαρίστησε τους δημάρχους Σουφλίου και Διδυμοτείχου για τη συνεργασία που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και η νέα δημοτική αρχή θα δώσει τη δέουσα σημασία στα θέματα τουριστικής ανάπτυξης.
Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου: “Ήρθε η ώρα οι τρεις δήμοι να διαχειριστούν την ταυτότητα της περιοχής και την τουριστική της ανάπτυξη…”
Για τρεις δήμους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τη δική του ταυτότητα ο καθένας, “που όμως μπορούν πλέον να διαχειριστούν τουλάχιστον την τουριστική τους ανάπτυξη”, έκανε λόγο ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου. Σημείωσε ότι η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ήταν μία προσπάθεια που ξεκίνησε από την αρχή της θητείας των τριών δημάρχων, ωστόσο καθυστέρησε να ολοκληρωθεί λόγω όσων μεσολάβησαν στη διάρκεια της τετραετίας. “Με την υπογραφή αυτού του μνημονίου, πλέον οι τρεις δήμοι ενώνονται και μπορούν να γυρίσουν σελίδα και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους”, δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηγιάννογλου. Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο δήμαρχος Διδυμοτείχου εξέφρασε την ελπίδα “ο δήμαρχος Ορεστιάδας να μην αποκοπεί από την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά να συνεχίσει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της περιοχής, απ΄ όπου κι αν βρεθεί…”.
Παναγιώτης Καλακίκος: “Επικυρώνεται και τυπικά η πολύ καλή συνεργασία των τριών δήμων…”
Χαρούμενος για την επικύρωση της συνεργασίας των τριών δήμων, “που τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια υπήρξε πάντα ουσιαστική, σε όλα τα επίπεδα”, όπως είπε, δήλωσε ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος. “Τα τουριστικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας είναι πολύ μεγάλα, η συνεργασία των τριών δήμων έχει γερές βάσεις και αναμένουμε σημαντικά αποτελέσματα”, πρόσθεσε ο ίδιος. “Δυστυχώς δεν είμαστε ακόμη αναγνωρίσιμοι τουριστικοί προορισμοί, υπάρχουν αδικίες για την περιοχή μας που θα πρέπει να εξαλειφθούν με αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης του Κράτους, ώστε ο κεντρικός και βόρειος Έβρος να αναδείξουν τη σπάνια ομορφιά τους”, επεσήμανε επίσης. Κλείνοντας τη δήλωσή του ευχαρίστησε τον απερχόμενο δήμαρχο Ορεστιάδας, “που στάθηκε δίπλα στους πρωτοεκλεγέντες το 2019 δημάρχους Σουφλίου και Διδυμοτείχου, από τα πρώτα τους βήματα”, όπως είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κ .Μαυρίδης “θα αξιοποιηθεί και θα συνεχίσει να προσφέρει στην αυτοδιοίκηση και σε άλλους τομείς…”.
Ρεπορτάζ-Σύνταξη: Χρυσούλα Σαμουρίδου
ΕΡΤ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ