Ανατροπή: Ορκίζονται κανονικά (!) οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με Οφειλές – Έτοιμη προς ψήφιση η Ειδική Νομοθετική Ρύθμιση

716

Η μεγάλη ανατροπή στο μείζον θέμα των οφειλών των δημοτικών συμβούλων που επρόκειτο να ορκιστούν στη νέα αυτοδιοικητική θητεία, και χρωστούσαν χρήματα στους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Η κυβέρνηση εισάγει νέα νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, με την οποία επιτρέπει στους οφειλέτες να ορκιστούν και να αναλάβουν κανονικά τα καθήκοντα τους.

Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ», τους επιτρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, έως τη μέρα της εγκατάστασης τους, δηλαδή έως την Πρωτοχρονιά του 2024.

Αυτονόητα, καθιστά άκυρες όλες τις διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες εξέπεσαν του αξιώματος τους οι νεοεκλεγέντες βάσει της παλιάς διάταξης που ήθελε εξόφληση ως τα τέλη Οκτωβρίου.

Η παραπάνω ρύθμιση, που περιέχεται στο άρθρο 93 του Σχεδίου Νόμου, αναμένεται να δώσει το χρόνο σε όλους τους συμβούλους να ρυθμίσουν τα χρέη τους, και στην ουσία “ακυρώνει” τον Νόμο του 2021 και ανοίγει το παράθυρο ώστε να μπουν φωτογραφικά όλοι οι οφειλέτες στα δημοτικά σχήματα.

Για το Σχέδιο Νόμου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διαβούλευσης, έχει εγκριθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, και εισάγεται από μέρα σε μέρα για συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, και ψήφιση την Παρασκευή 15/12, ή το αργότερο τη Δευτέρα 18/12. Συνεπώς θεωρείται παραπάνω από βέβαιο ότι θα ισχύσει.

Σχετικά με τις ορκωμοσίες: Αναμένεται να διευκρινιστεί ποιοι θα ορκιστούν (οι εκλεγμένοι ή η επιλαχόντες;) στους Δήμους στους οποίους έχει προλάβει να γίνει η διαπιστωτική πράξη της έκπτωσης. Δεν αποκλείεται, να ορκιστούν την προσεχή Κυριακή οι επιλαχόντες, και μετά την ψήφιση του Νόμου, να ακυρωθεί η ορκωμοσία των επιλαχόντων και να έλθουν εκ νέου οι πρώτοι. Εκτός εάν κάποιοι Δήμοι αποφασίσουν να αναβάλλουν την τελετή