”Καστρινό Συναξάρι” – Ένα νέο βιβλίο του Ιωάννη Σαρσάκη

856
Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι με χαρά και συγκίνηση σας ανακοινώνω, ότι εκδόθηκε και κυκλοφορεί το νέο μου βιβλίο από τις #ΠρότυπεςΕκδόσειςΠηγή – #iWrite, με τίτλο : Καστρινό Συναξάρι.
Στο βιβλίο αυτό έχω καταγράψει του βίους και την ιστορία των Αγίων του Διδυμοτείχου, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πόλη και την περιφέρειά της.
Ευχαριστώ πάρα πολύ τις Πρότυπες Εκδόσεις Πηγή – iWrite που εμπιστεύθηκαν για δεύτερη φορά, να εκδώσουν τα κείμενα μου (την πρώτη φορά το 2019 είχε εκδοθεί : «ο Πάμμεγας Σκηπτούχος Άγιος Ιωάννης Βατάτζης ο εκ Διδυμοτείχου»).
Προσωπικά και έναν έναν ευχαριστώ τους : #ValadisNagoloudis διευθυντή έκδοσης, #GeorgeIoannidis σύμβουλο έκδοσης, #ZoeyTsoura φιλολογική επιμέλεια και τους #YiannisErmidis#LydiaChatzimarkou, Άρτεμις Χατζημάρκου atelier.
Το βιβλίο μου έκαναν την τιμή να προλογίσουν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός και ο Δρ. Σωτήριος Ι. Μπαλατσούκας Καθηγητής Αγιολογίας, τους οποίους ευχαριστώ πάρα πολύ.
Οφείλω επίσης να ευχαριστήσω την κ. #SofiaPapazoglou που μας παραχώρησε την άδεια να στολίσει το εξώφυλλο του βιβλίου, η υπέροχη εικόνα των εν Διδυμοτείχω Διαλαμψάντων Αγίων που αγιογράφησε η ίδια, κατόπιν παραγγελίας του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού (η υπόψη εικόνα βρίσκεται στον Ι.Π.Ν. Παναγίας Ελευθερώτριας #ΠΑΝΑΓΙΑΕΛΕΥΘΕΡΩΤΡΙΑΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ).
Επίσης ευχαριστώ πολύ τη σύζυγό μου Δέσποινα Χατζηιωάννιδου #ΔέσποιναςΚαλλιτεχνήματα, που επιμελήθηκε την εσωτερική εικονογράφηση του βιβλίου.
Το βιβλίο θα κυκλοφορηθεί κατά το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου και μπορείτε να το βρείτε σε αυτό το link : https://www.iwrite.gr/…/thriskeia-vivlio-laografia…/, καθώς και στο βιβλιοπωλείο #Kukuvayabookstore (το οποίο θα συνεργαστεί άμεσα με τον εκδότη), και βεβαίως το επόμενο διάστημα ευελπιστώ ότι θα το έχουν όλα τα βιβλιοπωλεία του Διδυμοτείχου.
Έτσι το νέο Εκκλησιαστικό έτος, το οποίο αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει με τους Αγίους του Διδυμοτείχου και το Καστρινό Συναξάρι !!!
Από το Οπισθόφυλλο του βιβλίου :
Το Διδυμότειχο είναι μία μικρή ακριτική επαρχιακή πόλη της Ελλάδος, με πλούσια ιστορικά, μνημειακά, πολιτισμικά στοιχεία και φυσικές ομορφιές. Πολλές και σημαντικές προσωπικότητες σχετίζονται με την Καστροπολιτεία της Θράκης, καθώς άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στο διάβα των αιώνων. Αυτοκράτορες, αυτοκρατόρισσες, στρατηγοί, πολιτικοί, πατριάρχες, λογοτέχνες, ευεργέτες, εικαστικοί, μουσικοί, αρχαιολόγοι, άνθρωποι του θεάτρου και γενικά του πνεύματος, έλκουν την καταγωγή τους από το Διδυμότειχο ή έζησαν και έδρασαν σ’ αυτό.
Ο καθένας απ’ αυτούς τους ανθρώπους «σμίλευσε» με τον δικό του τρόπο, προσθέτοντας ιστορική αξία στους δύο αιωνόβιους βράχους, όπου οι δύο ιστορικά καταγεγραμμένοι κτήτορες της πόλης, οι αυτοκράτορες Τραϊανός (με την ονομασία Πλωτινόπολη) και Ιουστινιανός, δημιούργησαν επάνω στα θεμέλια των αρχαίων Θρακών μία πόλη, την οποία ο μεγάλος Βυζαντινολόγος Γκιόργκ Οστρογκόρσκι, καθώς και άλλοι ιστορικοί χαρακτήρισαν ως αυτοκρατορική. Ορόσημο στην εξέλιξη και τελική ονοματοθεσία της πόλης στάθηκε η παρέμβαση του Ιουστινιανού, που όρθωσε στους δύο απέναντι λόφους τα Δίδυμα Τείχη, τα οποία χαρακτήρισαν έντονα την πόλη, με αποτέλεσμα να ξεχαστεί η ονομασία Πλωτινόπολη και από τον ένατο αιώνα και μετά να επικρατήσει η ονομασία Διδυμότειχο.
Μέρος αυτής της πλούσιας κληρονομιάς του Διδυμοτείχου και του Ελληνορθόδοξου πολιτισμού του, είναι και οι δεκατρείς Άγιοι που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την πόλη και την περιφέρειά της. Στους δεκατρείς Αγίους του Διδυμοτείχου συγκαταλέγονται : ένας πατριάρχης, δύο επίσκοποι, δύο ιερείς, ένας αυτοκράτορας, μία βασίλισσα, πέντε μοναχοί και ένας λαϊκός. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού, ο αναγνώστης θα ενημερωθεί για τους βίους των Αγίων του Διδυμοτείχου, οι οποίοι χρονικά εντάσσονται στην Ρωμαίικη/Βυζαντινή, καθώς και στην Οθωμανική περίοδο. Παράλληλα θα πληροφορηθεί και για τα ιστορικά και κοινωνικά στοιχεία της πόλης, καθώς και άλλων περιοχών, που έζησαν και έδρασαν οι Άγιοι που σχετίζονται με την σημαντική Καστροπολιτεία της Θράκης.