«Πολυ-πολικός κόσμος» – Ένας καινούργιος κόσμος γεννιέται στο Ντέρμπαν

627
Γράφει ο Στέφανος Τζουμάκας
Η σύνοδος κορυφής των ΒRICS, που για πολλούς αναλυτές θα σηματοδοτήσει τη σημαντικότερη εξέλιξη στη διεθνή οικονομία από το 1971, δηλαδή από την εγκατάλειψη του Κανόνα του Χρυσού και το πέρασμα στα… φωτοτυπημένα «fiat money»: τα «παραστατικά νομίσματα» ή «νομίσματα αναγκαστικής κυκλοφορίας», όπως τα λένε οι οικονομολόγοι, που στην πραγματικότητα δεν αξίζουν παραπάνω από το χαρτί της εκτύπωσής τους…
στην τριήμερη αυτή σύνοδο οι πέντε ιδρυτικές χώρες (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική, με πληθυσμό που ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ήτοι το 42% της ανθρωπότητας, που παράγει το 31,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ), θα κάνουν δύο κοσμοϊστορικά βήματα. Το πρώτο είναι η διεύρυνση του κλειστού ώς τώρα «κλαμπ», καθώς δεκάδες άλλα αναπτυσσόμενα και πολυάνθρωπα κράτη στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική περιμένουν στην ουρά για να εισέλθουν στην ομάδα.
θα συμφωνήσουν στις βασικές αρχές για τη δημιουργία ενός κοινού νομίσματος – της βάσης για κοινές εμπορικές συναλλαγές εντός του διευρυμένου κλαμπ. Νομίσματος που θα στηρίζεται μεν στα εθνικά νομίσματα, αλλά σε αντίθεση με το δολάριο ή το ευρώ θα «πατάει» σε σκληρά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο και άλλες… χειροπιαστές και άμεσα ανταλλάξιμες πρώτες ύλες. Ενα «αντι-δολάριο», δηλαδή, που σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος διεθνών συναλλαγών, που θα αντικαταστήσει το SWIFT.
η «χειραφέτηση» θα είναι σταδιακή: το δολάριο θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να είναι το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα αναφοράς. Αυτό που στην πράξη θα γίνει στο νοτιότερο άκρο της Αφρικής θα είναι η επισημοποίηση της χρήσης των τοπικών νομισμάτων στο εμπόριο μεταξύ των κρατών-μελών.
Είναι πιθανόν, επίσης, να συμφωνηθεί η βάση για ένα μελλοντικό αποθεματικό νόμισμα BRICS βασισμένο σε ένα «καλάθι» νομισμάτων.
καταλύτης για την εντυπωσιακή αυτή επιτάχυνση της μετάβασης από την αμερικανική ηγεμονία προς έναν «πολυ-πολικό κόσμο», όπως τον αποκαλούν οι BRICS, είναι αναμφισβήτητα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η «εργαλειοποίηση» ή, σωστότερα, η «οπλοποίηση» (weaponization) του δολαρίου και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος της Ρωσίας, με τη μορφή της μεγαλύτερης δέσμης οικονομικών κυρώσεων που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Κυρώσεων που περιλάμβαναν τον αποκλεισμό των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.