Κώστας Ζαλουφλής: Δεκάδες οι πλειστηριασμοί  στο 2ο εξάμηνο… και στο Δήμο Ορεστιάδας

1315

Δεκάδες οι πλειστηριασμοί  στο 2ο εξάμηνο… και στο Δήμο Ορεστιάδας

6/8/2023

Κώστας Ζαλουφλής

Δημοτικός σύμβουλος

για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ορεστιάδας

εκ νέου υποψήφιος Δήμαρχος

Οι εκλογές τελείωσαν. Οι νόμοι όμως της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Ε., είναι εδώ σε όφελος των αρπακτικών της περιουσίας του ελληνικού λαού και καθημερινά ακούμε για περιστατικά εξώσεων, λόγω πλειστηριασμών της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων για χρέη προς τις τράπεζες και τα «κοράκια», τα funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι κινητοποιήσεις, ο αγώνας και η αλληλεγγύη σε όλη τη χώρα, των σωματείων και μαζικών οργανώσεων με τους κομμουνιστές μπροστά, δημιούργησαν μια ανθρώπινη ασπίδα προστασίας για εργατικά και λαϊκά σπίτια και σε πολλές περιπτώσεις έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα, όπως αποτροπή πλειστηριασμών, επίτευξη ρυθμίσεων με λογικές δόσεις για τους οφειλέτες κ.ά., επιβεβαιώνοντας ότι «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό», «Μόνο η μαζική λαϊκή πάλη μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού». Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να τραβήξουμε, για να μην τους επιτρέψουμε να μας πάρουν τα σπίτια. Σήμερα είναι ο γείτονάς μας, αύριο εμείς. Όλοι πρέπει να παλέψουμε σαν ένας και αυτό είναι η ανίκητη δύναμή μας.

Βάση δικών τους προβλέψεων κοντά στους 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται υπό την απειλή των πλειστηριασμών, εξαιτίας των νόμων που ψήφισαν διαδοχικά το ΠΑΣΟΚ (2003), ο ΣΥΡΙΖΑ (2015, 2016, 2017) και η ΝΔ (2020). Νόμοι όπως αυτός του ΣΥΡΙΖΑ που παρέδωσε τα «κόκκινα» δάνεια στα αρπακτικά των funds, νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μετέτρεψε σε ιδιώνυμο τους αγώνες ενάντια στους πλειστηριασμούς. Σε συνέχεια ο πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, ο οποίος θωράκιζε και ενίσχυε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, μετατρέποντας τα χρεωμένα νοικοκυριά σε …νοικάρηδες στα σπίτια τους.

Στο Δήμο Ορεστιάδας από τις αρχές Ιουλίου και μέχρι το τέλος του έτους θα πλειστηριαστούν συνολικά πάνω από 40 ακίνητα είτε κύριας κατοικίας είτε άλλων περιουσιακών στοιχείων, βάση δεδομένων, μόνο από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πλειστηριασμών. Αν σε αυτά προστεθούν οι δεκάδες οφειλέτες των στεγαστικών δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της στεγαστικής αποκατάστασης, σε Έλληνες Τσιγγάνους και σε παλιννοστούντες Πόντιους ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ, ο αριθμός συμπολιτών μας που απειλούνται να μείνουν χωρίς σπίτι αυξάνεται σημαντικά, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την πληθυσμιακή, κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση της περιοχής.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θεωρούμε ότι το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να εκφράσει την αλληλεγγύη του στις λαϊκές οικογένειες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μπαταχτσήδες, αλλά βιοπαλαιστές που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ληστρικές απαιτήσεις των τραπεζών, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν την ανεργία και τις μειώσεις μισθών, την ώρα που οι δανειακές τους υποχρεώσεις συνεχίζουν να «τρέχουν». Να απαιτήσει από την κυβέρνηση την άμεση προστασία από τους πλειστηριασμούς με νομοθετική ρύθμιση της πρώτης κατοικίας με κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου που τους απελευθέρωσε.

Παρά το χλευασμό, που δεχθήκαμε σε παρόμοια τοποθέτηση μας στο δημοτικό συμβούλιο, για μας η στέγη και η κατοικία αποτελούν αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα ανεξαρτήτως φυλής, ιθαγένειας, θρησκεύματος ή ομάδας. Δικαίωμα που μεθοδευμένα αφαίρεσαν, βήμα-βήμα όλες οι κυβερνήσεις με την σταδιακή άρση της προστασίας των λαϊκών κατοικιών, με την παράδοση των κόκκινων δανείων στα funds, με την ποινικοποίηση των λαϊκών αντιδράσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τις λαϊκές οικογένειες απέναντι στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς.

Παλεύουμε για ισχυρή “Λαϊκή Συσπείρωση”, για να γίνει ο δήμος σύμμαχος του λαού της Ορεστιάδας απέναντι στην αδίστακτη πολιτική της κυβέρνησης.

  • Απαιτούμε την πλήρη προστασία εδώ και τώρα της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των αγροτοκτηνοτρόφων για οφειλές για χρέη προς τις τράπεζες, τα funds που έχουν αγοράσει τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
  • Να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός στα εργατικά λαϊκά σπίτια.
  • Να γίνουν ρυθμίσεις δόσεων στις οποίες οι οφειλέτες να μπορούν να ανταποκριθούν, με διαγραφή όλων των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου, χωρίς προκαταβολές κι εκβιασμούς.