Πρωτοποριακή μέθοδος στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου για την αντιμετώπιση του χρόνιου Πόνου

2290

Σύνταξη Μαρία Μανάκα

Μια πρωτοποριακή μέθοδος θεραπείας του χρόνιου πόνου ξεκίνησε εδώ και 3 ημέρες στο Γενικό  Νοσοκομείο Διδυμοτείχου  για όλο το νομό Έβρου. Πρόκειται για μια καινούργια θεραπεία της θερμικής νευρόλυσης με ραδιοσυχνότητες που αν και υψηλού κόστους βρέθηκε η λύση να παρέχεται σε ασθενείς μέσω του Ιατρείου Πόνου, που εδώ και δυο χρόνια προσφέρει σοβαρές υπηρεσίες στην περιοχή σε περισσότερους  από 500 πάσχοντες .

Η υπεύθυνη ιατρός αναισθησιολόγος Αλίκη Σπυριδωνίδου μίλησε γι’ αυτό στην ΕΡΤ Ορεστιάδας τονίζοντας την μεγάλη συμβολή της διοίκησης στο εγχείρημα αυτό που αρχικά εφαρμόσθηκε σε 6 ασθενείς.

Το Ιατρείο Πόνου από το 2014 που λειτούργησε για πρώτη φορά παρείχε υπηρεσίες ιδιαιτέρως σε καρκινοπαθείς, τα τελευταία 2 χρόνια λειτουργεί σταθερά σε μόνιμη βάση στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου εφαρμόζοντας διάφορες τεχνικές ώστε να προσφέρει ανακούφιση σε ασθενείς των οποίων ο πόνος έχει ξεπεράσει το χρονικό όριο των δυο μηνών, παίρνοντας τον χαρακτήρα του χρόνιου.

Εκτός των καρκινοπαθών αντιμετωπίζονται πόνοι νευροπαθητικοί , ασθενείς με  σακχαρώδη διαβήτη , με περιφερικές αγγειοπάθειες , αποφυσιακές αρθροπάθειες στη σπονδυλική στήλη τα γόνατα , οστεοαρθρίτιδες κα.

Η μέθοδος αυτή είναι ένα ablation  για τα μυοσκελετικα προβλήματα .

Ο ασθενής έρχεται στο χειρουργείο και με τοπική αναισθησία του εφαρμόζεται η τεχνική της νευρόλυσης  που ανάλογα με το περιστατικό διαρκεί από μισή έως μια ώρα ενώ την ίδια μέρα παίρνει και εξιτήριο .

Πρόκειται για μια μέθοδο ασφαλή τονίζει η κυρία Σπυριδωνίδου , επιστημονικά τεκμηριωμένη ακόμη και σε νευραλγίες του τριδύμου, ανθεκτικές οσφυαλγίες και αρκετές μορφές οστεοαρθρίτιδας.

Δεν είναι μια μέθοδος για κάθε πάθηση , αφορά σε μεγάλο ποσοστό μεγάλες ηλικίες και ανθρώπους που δεν μπορούν να χειρουργηθούν για λόγους υγείας.

Η πάθηση του ασθενούς δεν εξαλείφεται απλά παρατείνεται ο χρόνος χωρίς πόνο, που μπορεί να φτάσει και τα 2 χρόνια, μακριά από παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη.

Μέσω των ραντεβού του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το Ιατρείο Πόνου  ώστε να πάρει τι πρώτες κατευθύνσεις.

Αλίκη Σπυριδωνίδου (ιατρός αναισθησιολόγος Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου)