Πως έκλεισε το χρηματιστήριο για το σκληρό σιτάρι την εβδομάδα που μας πέρασε

13354

Για το σκληρό σιτάρι χρησιμοποιούμε τις τιμές Fob (επί πλοίω), όπως προκύπτουν από το κλείσιμο της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο Σιτηρών της Μπολόνια. Τα κλεισίματα είναι εβδομαδιαία και η μονάδα μέτρησης είναι σε ευρώ ανά τόνο.

Λόγω της κοντινής απόστασης της ιταλικής αγοράς και της περιορισμένης διασποράς των ζωνών παραγωγής σκληρού σιταριού ανά την υφήλιο (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία και Ελλάδα), μπορούμε να προσεγγίσουμε την τιμή παραγωγού με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή στη Μπολόνια. Κι αυτό μόνο αν εκτιμήσουμε σωστά το κέρδος του εμπόρου και το κόστος των μεταφορικών πάντα με πλοίο, καθώς και από το χωράφι στο λιμάνι όπου θα φορτωθεί το προϊόν.

Σαφώς, η εικόνα των τιμών αποτυπώνει την τρέχουσα ζήτηση από την πλευρά των μεσιτών και εμπόρων, αλλά τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να «προβλέψει» κάποιος τη μελλοντική πορεία.

Το σκληρό σιτάρι διαπραγματεύεται με διαφορετικές τιμές στο χρηματιστήριο ανάλογα με την ποιότητά του (κυρίως την υγρασία). Στο συγκεκριμένο διάγραμμα χρησιμοποιούμε την ανώτερη ποιότητα, που είναι το «Fino» με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ειδικό βάρος 79/80 κιλά/εκατόλιτρο
  • Υαλώδη 30/35%
  • Υγρασία έως 6%
  • Πρωτεΐνη έως 12,5%

Υπάρχουν άλλες δύο ποιότητες, η «Buono» και η «Mercantile».

Η πηγή για τα στοιχεία του κλεισίματος, κάθε εβδομάδα, είναι το Χρηματιστήριο Σιτηρών της Μπολόνια (www.agerborsamerci.it).