Εξοικονόμηση για το μέλλον των παιδιών σας

649

Η απόφαση της δημιουργίας οικογένειας συνοδευόμενη με την αύξηση των μελών αυτής, επιφέρει δεκάδες έξοδα μέχρι τη στιγμή της  οικονομικής τους ανεξαρτητοποίησης, συνήθως δηλαδή αν όχι με την ενηλικίωσή τους, τότε με την περάτωση των σπουδών τους, δεδομένων των εκάστοτε συνθηκών.

Το μέλλον είναι αβέβαιο, και η αστάθεια, οικονομική και μη, βασικό χαρακτηριστικό της εποχής μας. Έτσι, θα ήταν συνετό, εφόσον παίρνετε την απόφαση να φέρετε παιδιά στον κόσμο αυτό, και έχουν πρώτα υπολογιστεί προσεκτικά όλες οι ευθύνες, τα έξοδα αλλά και τα απρόβλεπτα σενάρια, να υπάρχει ένα πλάνο εξοικονόμησης, για τις ανάγκες τους στον τομέα κυρίως της εκπαίδευσης, λόγω των υπαρχόντων χαρακτηριστικών της.

  1. Τραπεζικός Λογαριασμός

Ένας διαφορετικός τραπεζικός λογαριασμός, αφιερωμένος σε κάθε παιδί, που σαφώς θα διαχειρίζεστε εσείς για κάποιο διάστημα, αποτελεί μια πολύ συνήθης τακτική.
Ίσως το άνοιγμά του, δηλαδή από τη στιγμή της γέννησης, να φαίνεται κάπως υπερβολικό, σίγουρα όμως δεν πρέπει να μετατεθεί για μετά τα πρώτα χρονικά έτη.
Για να μην προκαλέσουμε όμως περιττό άγχος, όποιο και αν είναι το χρονικό πλαίσιο, θα υπάρξει σίγουρα  θετικό αποτέλεσμα, και κανείς δεν δικαιούται να γίνει επικριτικός απέναντι σας.

Εκεί, μπορείτε να καταθέτετε όλα τα χρηματικά ποσά που λαμβάνετε από συγγενείς και φίλους σαν δώρα γενεθλίων/γιορτών κλπ, και σαφώς αργότερα το ίδιο παιδί από τις ίδιες πηγές αλλά και τα κάλαντα.

 

  1. Επενδυτικό Πλάνο

Τα μετρητά, δεν είναι το μόνο μέσο που ανήκει στην ατομική περιουσία. Έτσι, για όσο διάστημα έχετε ακόμη τη διαχείριση υπό την κατοχή σας, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε και να τοποθετήσετε αντίστοιχα σε θυρίδα μερικά αντικείμενα διαχρονικής αξίας, με ή χωρίς συναισθηματική αξία. Για παράδειγμα, στη γέννηση ή τη βάπτιστη είναι πιθανό να λάβετε κάποιο χρυσό σταυρό ή χρυσή ταυτότητα.
Κατά τη διάρκεια ζωής του παιδιού, ίσως περάσουν στα χέρια του οικογενειακά αντικείμενα, όπως ρολόγια και καρφίτσες, υψηλής αξίας. Αυτά, καλό θα ήταν να διαχωριστούν από το καθαρό χρηματικό ποσό.
Γενικά, ο χρυσός σαν επενδυτικό στοιχείο συνοδεύεται από πολλαπλά οφέλη, κύριο εκ των οποίων η σταθερότητα της ανταλλακτικής του αξίας. Η αγορά χρυσής λίρας είναι μια κίνηση ασφαλείας, έτσι όταν το παιδί θα αναλάβει τη διαχείριση, να είναι 100% εξασφαλισμένο από τις τρέχουσες συνθήκες ζωής της περιόδου και τις τάσεις της αγοράς.

 

  1. Εκπαίδευση & Ανεξαρτησία 

Εφόσον αποφασίζετε να χτίσετε σταδιακά ένα πακέτο οικονομιών, πρέπει να παρέχετε και τις αντίστοιχες ικανότητες που απαιτούνται. Η εκμάθηση της αξίας των χρημάτων και της  συνήθους χρήση κάθε μονάδας του νομίσματος, και κυρίως η εκπαίδευση προς την εγκράτεια και την αποφυγή των συνεπειών αλόγιστων δαπανών, είναι πολύ σημαντική, και γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Η πρώτη τριβή, είναι όταν ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ολοκληρώσουν εκείνα μια αγορά, κι αργότερα όταν τους προσφέρουμε ένα χαρτζιλίκι για τα έξοδά τους, για το οποίο καθίστανται υπεύθυνα. Αυτό οδηγεί σιγά σε μια πιο εμπεριστατωμένη διαμόρφωση προσωπικού προυπολογισμού, και εν τέλη στην ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση.