Όλες οι χώρες ζήτησαν χρήματα για ζημιές στην Γεωργία από την Κομισιόν, εκτός από της Ελλάδα

734

Αυξάνει η λίστα με τα κράτη μέλη της ΕΕ που καταθέτουν αιτήματα στην Κομισιόν για την ενίσχυση των αγροτών τους.

Η χώρα μας όμως συνεχίζει να πληρώνει ενισχύσεις «κουτσουρεμένες» από τον εθνικό προϋπολογισμό που κανέναν δεν ικανοποιούν.

Το μόνο που ζήτησε ο … αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας, στις Βρυξέλλες, στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, είναι να υπάρξει μεγαλύτερη «ελαστικότητα» στην εφαρμογή του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ … που ακόμη δεν έχει εφαρμόσει η Ελλάδα.

Την αρχή έκαναν οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που «κέρδισαν» ενίσχυση από την Κομισιόν, 150 εκατ. ευρώ, για να συνεχίσουν να επιτρέπουν την εξαγωγή των ουκρανικών αγροτικων προϊόντων από τα εδάφη τους. Η Ελλάδα ψήφισε χωρίς αντάλλαγμα την παράταση για ένα έτος της αναστολής του συνόλου των τελωνειακών δασμών στις εισαγωγές ουκρανικών αγροτικών προϊόντων. Βέβαια το παιχνίδι που θα παίξουν τα αποθέματα των σιτηρών από τις χώρες της ΕΕ που πήραν τις ενισχύσεις εις βάρος των Ελλήνων σιτοπαραγωγών κανέναν δεν ενοχλεί στην Αθήνα.

Έχουμε όμως και νέες ενισχύσεις που ανακοίνωσε, στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski. Η Κομισιόν μοιράζει σε Ισπανούς και Πορτογάλους αποζημιώσεις από το αγροτικό αποθεματικό (κονδύλι 250 εκατ. ευρώ) για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία.

«Πιστεύω ότι είναι δίκαιο να υποστηρίξει η ΕΕ τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η κλιματική κρίση έχει άμεσο αντίκτυπο στις αγροτικές αγορές», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas.

Στην απόφαση αυτή βέβαια συμφώνησαν και οι Ιταλοί αλλά με την προϋπόθεση να αποζημιωθούν και οι καλλιέργειές τους για τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες. Ο Πολωνός Επίτροπος δήλωσε ότι υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στο αποθεματικό ταμείο και μελετά θετικά το θέμα.

Ακολούθησαν οι Βέλγοι με αίτημα την ενίσχυση στους μηλοπαραγωγούς που είχαν πρόβλημα στην διάθεσή τους την περσινή χρονιά και στη συνέχεια πήραν σειρά οι Λετονοί και οι Λιθουανοί που υποστηρίζουν ότι από τον πόλεμο της Ουκρανίας έχει πληγεί ο γαλακτοπαραγωγικός τομέας και θέλουν και αυτοί κονδύλι ενίσχυσης από την Κομισιόν.

Η χώρα μας δεν βλέπω να έχει κάποια αγωνία για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις στις καλλιέργειες. Παραμένει το καλό παιδί της Ευρώπης.

 

Παϊσιάδης Σταύρος / https://www.tastv.gr/