Αλεξανδρούπολη: Έργο ύψους: 12.315.000€ – Με ενστάσεις το 2020

1072

Υπογραφή από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, της ένταξης του έργου του Δήμου Αλεξανδρούπολης με τίτλο «Αστική αναζωογόνηση βορείου τμήματος Αλεξανδρούπολης και επέκταση δικτύου ποδηλατοδρόμων»
Έργο ύψους: 12.315.000€
από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και τον Άξονα Προτεραιότητας «Ποιότητα Ζωής και εύρυθμη λειτουργία των πόλεων, της υπαίθρου και των οικισμών»
Αναβάθμιση οικιστικού στοιχείου
Χρήση ποδηλάτου σε ασφαλείς διαδρομές
Ανάπτυξη βιώσιμης αστικής κινητικότητας
Βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών

Αφορά αναπλάσεις στις οδούς: Αγίου Δημητρίου, Κονδύλη, Θράκης, Ανδρονίκου και Ηροδότου. Επίσης προβλέπεται η επέκταση του ποδηλατοδρόμου από το κλειστό γυμναστήριο έως την είσοδο του ΕΟΤ

———————————————–

Οι ενστάσεις συμβούλων της Κοινότητας κατά τη συζήτηση του θέματος στις 22 Δεκεμβρίου 2020 δείχνουν ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση…θα έχει συνέχεια!

Έργο 9.5 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Προβλέπεται η ανάπλαση 5 βασικών οδών και η επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων κατά 3,5 χιλιόμετρα
Οι ενστάσεις συμβούλων της Κοινότητας κατά τη συζήτηση του θέματος

Ένα μεγάλο έργο, με προϋπολογισμό 9.5 εκατομμύρια ευρώ, έχει σχεδιάσει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος αναζητά χρηματοδότηση για την υλοποίησή του μέσα από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης».

Στο έργο «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΩΝ» προβλέπεται η ολική ανάπλαση των οδών : Ηροδότου, Ανδρονίκου, Κονδύλη, Θράκης και Αγίου Δημητρίου, με παράλληλη φύτευση άνω των 600 δέντρων, νέες οδεύσεις για τους τυφλούς και νέες ράμπες για τα ΑμεΑ, τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών και παρεμβάσεις σε επικίνδυνα σημεία,  με ενοποίηση και επέκταση του δικτύου ποδηλατοδρόμων κατά 3,5 χιλιομέτρων, από το κλειστό γυμναστήριο ως τον ΕΟΤ. Με όλες αυτές τις παρεμβάσεις δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση του κυκλοφοριακού και καμία απώλεια θέσεων στάθμευσης.

Η συζήτηση στο συμβούλιο της Κοινότητας

Πρόσφατα, το έργο έλαβε και την έγκριση, κατά πλειοψηφία, του Συμβουλίου της Κοινότητας.  ΥΠΕΡ της εισήγησης  ψήφισαν 8, ΛΕΥΚΟ ο Αποστόλης Τρέλλης Αποστόλης και η  Σωτηρία Δευτεραίου, με την εξής αιτιολογία: «Σαν Λαϊκή Συσπείρωση είμαστε θετικοί και υπέρ στην ανάπλαση του Βορείου Τμήματος της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο δεν μας έχει δοθεί καμία μελέτη ούτε και κάποιος σχεδιασμός για το πώς θα γίνει αυτό το έργο. Τα προβλήματα με το κυκλοφοριακό είναι ήδη πολλά στην πόλη μας και ένα τέτοιο έργο χωρίς την απαιτούμενη μελέτη θα δυσχεράνει την κατάσταση. Να δούμε ως παράδειγμα την οδό Ηροδότου και την είσοδο της πόλης».

Ο σύμβουλος του Φάρου Παύλος Γεωργιάδης ψήφισε ΠΑΡΩΝ, καταθέτοντας τα εξής: «Αναγκάζομαι  να  δηλώσω  ΠΑΡΩΝ  σε  άλλη  μία  “δια  περιφοράς” ψηφοφορία  του  Συμβουλίου  της  Κοινότητας  Αλεξανδρούπολης.  Είναι  πλέον γεγονός  πως  με  πρόσχημα  την  πανδημία,  έχει  εδραιωθεί  η  μεθοδευμένη προσπάθεια  απαξίωσης  του  Συμβουλίου  της  Κοινότητας  Αλεξανδρούπολης  ως εκλεγμένο  όργανο  του  Δήμου  Αλεξανδρούπολης,  μέσα  από  στοχευμένες προσπάθειες απαξίωσης του ανοιχτού και δημοκρατικού διαλόγου. Χαρακτηριστικό  παράδειγμα  αυτής  της  μεθόδευσης  αποτελούν  τόσο  οι προηγούμενες, όσο και η σημερινή “δια περιφοράς” ψηφοφορία. Για ακόμη μία φορά καλούμαστε να γνωμοδοτήσουμε για έργα και παρεμβάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στην πόλη, στη βάση μιας μονοσέλιδης, γενικόλογης και άνευ ουσιαστικού  περιεχομένου  ανακοίνωσης.  Η  εν  λόγω  εισήγηση  που  ήρθε  προς ψήφιση δεν συνοδεύεται ούτε από τις σχετικές μελέτες σκοπιμότητας, ούτε τα εδάφια  κάποιας  κυκλοφοριακής  μελέτης,  αλλά  ούτε  και  από  τον  λεπτομερή προϋπολογισμό.

Έτσι και σήμερα, καλούμαστε να γνωμοδοτήσουμε σχετικά με την κατασκευή ποδηλατοδρόμων μήκους 3.500μ για το ποσό των 9.500.500 ευρώ (ήτοι  περ.  2.715  ευρώ  /  μέτρο  ποδηλατοδρόμου). 

Σε  καιρούς  που  η  τοπική οικονομία  της  Αλεξανδρούπολης  βρίσκεται  αντιμέτωπη  με  την  απειλή  της κατάρρευσης, και με τους πολίτες περιορισμένους λόγω σκληρών περιοριστικών μέτρων λόγω των ελλείψεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι απαραίτητο πως και το τελευταίο ευρώ που δαπανάται για υποδομές τις πόλης πρέπει να τυγχάνει ενδελεχούς διαλόγου, στο πλαίσιο της ανάγκης για διαφάνεια και λογοδοσία προς τους  πολίτες.  Αυτό,  φυσικά,  δεν  είναι  εφικτό  λόγω  της  εμμονής  στις  “δια περιφοράς” συνεδριάσεις του εκλεγμένου οργάνου του Συμβουλίου της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης,  τη  στιγμή  μάλιστα  που  το  Δημοτικό  Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης ήδη συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης εδώ και περισσότερους μήνες, ενώ πλέον η τηλεργασία έχει εδραιωθεί σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα της χώρας.

Η προκλητική εμμονή στις “δια περιφοράς” συνεδριάσεις δεν προσβάλλει μόνο το αίσθημα της δημοκρατίας στην τοπική κοινωνία, αλλά και την ίδια τη νοημοσύνη τόσο  ημών  των  εκλεγμένων  Συμβούλων,  αλλά  και  των  ίδιων  των  πολιτών. Απέχουν  μακράν  οι  μεθοδεύσεις  αυτές  από  τις  βέλτιστες  πρακτικές  αστικής αναγέννησης, οι οποίες προτάσσουν τη διαβούλευση και τον σχεδιασμό έργων με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών ως χρήστες τους. Συνεπώς, αρνούμαι να  τοποθετηθώ  στη  βάση  τόσο  διάτρητων  διαδικασιών,  και  αρνούμαι  να γνωμοδοτήσω  σε  ένα  ακόμη  μνημείο  αδιαφάνειας  και  φίμωσης  του  διαλόγου. Καλώ  όλους  τους αρμόδιους  να  αναλάβουν  την  ευθύνη  που  έχουν  στην αποκατάσταση του διαλόγου εντός του εκλεγμένου Συμβουλίου της Κοινότητας και να αρχίσει άμεσα η συνεργασία των Συμβούλων μέσω τηλεδιάσκεψης

Έργο 9.5 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί ο Δήμος Αλεξανδρούπολης