16.000 νοσηλευτές θα βρεθούν στο «κενό» – Σοκάρει το σχέδιο της κυβέρνησης στο τομέα της Υγείας

1627

Σοκάρει το σχέδιο της κυβέρνησης στο τομέα της Υγείας, αφού προ των πυλών είναι συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων, αφετέρου με υποστελέχωση και απολύσεις εργαζομένων. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση μοιάζει αποφασισμένη να βάλει μπρος το σχέδιο της διάλυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα.

Σε αυτό το πλαίσιο επανήλθε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, υπενθύμισε τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. «Θυμίζω τη δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού, που ήρθε να επιβεβαιωθεί από εμένα και τον Μάκη Βορίδη, ότι τον Σεπτέμβριο ξεκινάει ο διαγωνισμός με αυξημένη μοριοδότηση για τη μονιμοποίηση 4.000 νοσηλευτών» ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεχνώντας να επισημάνει τι θα γίνει με το σύνολο των συμβασιούχων.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ΕΣΥ 20.000 έκτακτοι συμβασιούχοι (επικουρικοί, ΟΑΕΔ, ΣΟΧ κ.ά.) που λήγουν οι συμβάσεις τους το φθινόπωρο.

Οι περισσότεροι εξ αυτών θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό των 4.000 θέσεων με αυξημένη μοριοδότηση, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 16.000 νοσηλευτές να βρεθούν στο «κενό», σε μια κρίσιμη περίοδο για την πορεία της πανδημίας.

Με ανακοίνωσή της, τον Μάιο, η ΠΟΕΔΗΝ είχε επιστήσει την προσοχή, τονίζοντας ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και δικαιούνται τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Επίσης, λόγω των 1.500 μόνιμων υπαλλήλων που συνταξιοδοτούνται κάθε χρόνο, η αποδυνάμωση παίρνει τραγικές διαστάσεις. «Μόνο εάν μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υπάλληλοι, η προκήρυξη των 4.000 μόνιμων είναι ενίσχυση του ΕΣΥ. Με απόλυση των συμβασιούχων, είναι τραγική αποδυνάμωση. Με την κυβερνητική εξαγγελία για συμμετοχή τους στην προκήρυξη με αυξημένη μοριοδότηση αποκαλύπτονται οι προθέσεις, που είναι η απόλυση των συμβασιούχων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο Βασίλης Κικίλιας δεν παρέλειψε να πάρει τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό και να «κλείσει το μάτι» σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο νοσοκομείων. «Σχεδιάζουμε έναν Χάρτη Υγείας σε ό,τι έχει να κάνει με τις δομές σε όλη τη χώρα. Προφανώς και κάποιες δομές θα εξειδικευτούν και θα γίνουν μονοθεματικές ενδεχομένως» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό ρεπορτάζ της ΑΥΓΗΣ για πανελλαδικό σχέδιο της κυβέρνησης, που έχει στο στόχαστρο όλα τα νοσοκομεία της χώρας που είναι κοντινά μεταξύ τους, διασυνδεόμενα και αποτελούν ένα νομικό πρόσωπο.

Ηλιόπουλος: Εγκληματικό σχέδιο

«Υγειονομικό αρχισαμποτέρ» χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο, με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε ο πρωθυπουργός για το κλείσιμο νοσοκομείων.

Ασκώντας κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή η οποία να συζητά το εγκληματικό σενάριο για κλείσιμο νοσοκομείων. «Και αυτό, ενώ η Ν.Δ. φρόντισε ήδη να μειώσει τον προϋπολογισμό για την Υγεία» σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν εμπλέξαμε τον ιδιωτικό τομέα στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το κυβερνητικό σχέδιο για την υγεία είναι να κλείσουν νοσοκομεία, τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό, πέρα από εγκληματικό σχέδιο αυτή τη στιγμή, δείχνει ότι ο αρχισαμποτέρ στο υγειονομικό πεδίο δεν είναι κανένας άλλος, παρά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

Τρέχουν στην Ιερά Σύνοδο

Στο μεταξύ, χείρα βοηθείας στην Ιερά Σύνοδο αναζητεί η κυβέρνηση για να πείσει τους ανεμβολίαστους. Ο Βασίλης Κικίλιας αποκάλυψε ότι την επόμενη Τρίτη μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα θα επισκεφθούν την Ιερά Σύνοδο για να μιλήσουν σε όλους τους ιεράρχες, στο πλαίσιο της προσπάθειας να πειστούν οι πολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού.

πηγή: avgi.gr 

ρεπορτάζ: Αντώνης Ραυτόπουλος