Λαχταριστά μελομακάρονα του chef Στέφανου Καριοφύλλη

475

ΥΛΙΚΑ

Για το σιρόπι

– 400γρ ζάχαρη

– 400γρ νερό – 200γρ μέλι

– 1 lime κομμένο στην μέση

– 1 πορτοκαλί κομμένο στην μέση

– 2 στικ κανέλας Για τα μελομακάρονα

– 300 γρ χυμό πορτοκαλί

– 400 γρ σπορέλαιο

– 60 γρ ελαιόλαδο

– 30 γρ άχνη ζάχαρη

– 1/2 κουτ γλ μαγειρική σόδα

– 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

– 1 κλ αλεύρι – 200γρ πούδρα αμυγδάλου

– Ξύσμα από 2 πορτοκάλια

– 1/2 κ.γ. Γαρύφαλο σε σκόνη

ΜΕΘΟΔΟΣ

– [x] Για το σιρόπι

– βάζουμε όλα τα υλικά να βράσουν εκτός από το μελι και το lime

– Μόλις πάρουν βρασμό τα αφήνουμε να βράσουν για 3 λεπτά

– Στην συνέχεια αποσύρουμε και προσθέτουμε το μελι και το lime σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε να κρυώσει

– Ιδανικά μπορούμε να το έχουμε κάνει την προηγούμενη μέρα ώστε να έχει κρυώσει καλά και να έχει τραβήξει όλα τα αρώματα, το σιρόπι μας όταν θα το χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι κρύο. – [x] Για τα μελομακάρονα

– Προθερμάνουμε το φούρνο μας στου 180 βαθμούς

– Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υγρά, δηλαδή χυμό πορτοκαλί , σπορέλαιο και ελαιόλαδο

– Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή όλα τα υπόλοιπα και τα ανακατεύουμε καλά

– Προσθέτουμε το μείγμα με τα στερεά υλικά σιγά σιγά στο μπολ με τα υγρά και ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι μας

– Όταν προσθέσουμε όλα τα στερεά σιγά σιγά, ανακατεύουμε για αλλά δέκα δευτερόλεπτα με το χέρι μας απαλά, δεν θέλει πολύ ανακάτεμα για να μην κόψει το μείγμα μας

– Πλάθουμε τα μελομακάρονα μας σε ωραίο σχήμα

– Ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καφέ χρώμα

– Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι , ενώ αυτά καίνε , ώστε να ρουφήξουν το σιρόπι μας

– Τα βγάζουμε σε μια σχάρα να στραγγίσουν και τα πασπαλίζουμε με μέλι και σπασμένα καρύδια Καλή απόλαυση.

Χρόνια πολλά!!!

Instagram: Stefanos Kariofyllis