Αναβολές, παρασκήνιο, πέναλτι: ιστορίες τελικών ΑΕΚ και Ολυμπιακού!

1405

Το ρεκόρ της πιο αργοπορημένης απονομής του Κυπέλλου Ελλάδας, το οποίο άντεξε 60 ολόκληρα χρόνια, καταρρίπτεται με τη διεξαγωγή του πολύπαθου τελικού ΑΕΚ-Ολυμπιακός, απόψε στο Πανθεσσαλικό Στάδιο του Βόλου! Το 1960 το ημερολόγιο έδειχνε 11 Σεπτεμβρίου, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε 3-0 τον Παναθηναϊκό στον επαναληπτικό τελικό.

Μία σειρά από γεγονότα οδήγησαν στην αργοπορία. Το πρωτάθλημα, που ήταν και το πρώτο με τη μορφή της Α’ Εθνικής, άργησε να ολοκληρωθεί, ακριβώς επειδή είχε αργήσει να αρχίσει (λόγω διεργασιών μέχρι τη συγκρότησή του). Στις 24 Ιουλίου διεξήχθη η τελευταία αγωνιστική και επειδή Παναθηναϊκός και ΑΕΚ ισοβάθμησαν στην κορυφή, ακολούθησε και μπαράζ μία εβδομάδα αργότερα (2-1 το «τριφύλλι»). Τοιουτοτρόπως, ο τελικός του Κυπέλλου, Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, διεξήχθη στις 7 Αυγούστου. Όμως και πάλι δεν προέκυψε νικητής (1-1) και, μετά από πολύ παρασκήνιο, ορίστηκε για τις 11 Σεπτεμβρίου 1960 και ο Ολυμπιακός νίκησε με 3-0 με δύο γκολ του Πολυχρονίου (25′, 32′) και ένα του Σιδέρη (82′), γκραν φαβορί τότε αν υπήρχαν στοίχημα προβλέψεις.

Στα… φετινά, ΑΕΚ και Ολυμπιακός ανταμώνουν για 8η φορά σε τελικό, 3 οι νίκες της «Ενωσης» (1956, 2002, 2016), άλλες τόσες των Πειραιωτών (1953, 2006, 2009) και υπάρχει και το 1966 όταν ο Ολυμπιακός δεν κατέβηκε διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της ΕΠΟ να ορίσει τον ημιτελικό Καβάλα – ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια και όχι στη βόρεια Ελλάδα, ως όριζε τότε ο κανονισμός.

16 από τους 77 τελικούς στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος (μελετημένα προγνωστικά, ως βλέπετε) δεν κρίθηκαν στο 90λεπτο, εξ αυτών επτά οδηγήθηκαν στα πέναλτι και οι δύο φετινοί φιναλίστ μετείχαν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις: 3 η ΑΕΚ, 4 ο Ολυμπιακός! Η «Ενωση» το πήρε το ’97 με τον Παναθηναϊκό και το έχασε το ’94 ξανά από τον Παναθηναϊκό και το ’10 από τον Ολυμπιακό. Ο οποίος Ολυμπιακός, στις προηγούμενες περιπτώσεις τελικών του που κρίθηκαν στα πέναλτι, έχασε το ’74 από τον ΠΑΟΚ, το ’76 από τον Ηρακλή και το ’88 από τον Παναθηναϊκό!

                                                                                                                                                                                            

Διαβάστε το πλήρες άρθρο και τα προγνωστικά του Νίκου Μποζιονέλου στο Foxbet.gr