Ο Μαρίνος Ουζουνίδης προπονητής της Γκολ Γκοχάρ στο ΙΡΑΝ

797
ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ…ΠΕΡΣΙΑΣ ! Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΙΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΑΣΣΟΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΑΙ ΝΥΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ.
ΖΕΙ ΣΤΟ…1402 !
Αν έχετε χάσει τα… ίχνη του Μαρίνου Ουζουνίδη το τελευταίο διάστημα και αναρωτιέστε που βρίσκεται ο άλλοτε παίκτης και προπονητής του Παναθηναϊκού, η εξήγηση βρίσκεται στην…Περσία.
Εκεί εργάζεται ο Αλεξανδρουπολίτης τεχνικός εδώ και λίγους μήνες.
Στην ομάδα της Γκολ Γκοχάρ, η οποία βρίσκεται στα βάθη του Ιράν, σχεδόν στη μέση του… πουθενά.
Περισσότερα από 900 χιλιόμετρα μακριά από την Τεχεράνη και 175 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της περιοχής, Κερμάν, βρίσκεται η μικρή πόλη της Σιρτζάν (199.704 κάτοικοι), έδρα της Γκολ Γκοχάρ.
Γνωστή για τα… φιστικιές, τα κιλίμια και το μεγαλύτερο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος στη χώρα (εκεί έγινε και η παρουσίαση της νέας φανέλας!!!), αλλά και wannabe ποδοσφαιρική δύναμη στο Ιράν.
Το μεγαλύτερο επίτευγμα στην ιστορία της Γκολ Γκοχάρ είναι η τέταρτη θέση τη σεζόν 2021-22 και η παρουσία της στα ημιτελικά του Κυπέλλου την προηγούμενη αγωνιστική χρονιά, ενώ πρόκειται για ένα σχετικό νέο σύλλογο με μόλις 28 χρόνια “ζωής” και παρθενική παρουσία στην κορυφαία κατηγορία μόλις το 2019.
Ο Ουζουνίδης έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση των φιλάθλων της Γκολ Γκοχάρ, την οποία έχει μετατρέψει σε ένα αντίπαλο που είναι δύσκολο να ηττηθεί ακόμα και από τους “μεγάλους”.
Μάλιστα σε 17 παιχνίδια στον πάγκο της περσικής ομάδας έχει γνωρίσει μόλις δύο ήττες και αυτές από ομάδες με αισθητά μεγαλύτερο μπάτζετ.
Εν έτει 1402!
Όλα καλά μέχρι εδώ.
Ποιο είναι το περίεργο με την περίπτωση του Μαρίνου Ουζουνίδη και τη ζωή του στο Ιράν;
Το γεγονός ότι ο άλλοτε αμυντικός των Πράσινων και τεχνικός του Τριφυλλιού ζει στο έτος… 1402.
Όχι, δεν έχει γίνει κάποιο λάθος, ούτε στο Ιράν υπάρχει χρονομηχανή.
Απλά οι Πέρσες ακολουθούν το δικό τους αστρονομικό ηλιακό ημερολόγιο, το οποίο είναι κι ένα από τα παλαιότερα συστήματα χρονολόγησης.
Στο Ιράν έχει υιοθετηθεί ως το επίσημο κρατικό ημερολόγιο και αυτή τη στιγμή οι Ιρανοί ζουν στο 1402!!!
Το έτος ξεκινάει την Εαρινή Ισημερία και το ημερολόγιο καθορίζεται από το αστρονομικό παρατηρητήριο στην Τεχεράνη.
Ιστορία του περσικού ημερολογίου.
Σύμφωνα με κάποιες θεωρίες, πιστεύεται ότι το ημερολόγιο Jalali, πρόδρομος του Περσικού Ημερολογίου, εισήχθη από τον Σελτζούκο Σουλτάνο Τζαλάλ αλ-Ντιν Μαλίκ Σαχ Α’ στις 15 Μαρτίου 1079, βάσει προτροπών ενός συμβουλίου αστρονόμων από το αυτοκρατορικό παρατηρητήριο της τότε πρωτεύουσας Ισφαχάν, μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο Ομάρ Καγιάμ.
Το συγκεκριμένο ημερολόγιο χρησιμοποιούνταν για οκτώ αιώνες.
Το επίσημο Περσικό ημερολόγιο μεταβλήθηκε τελευταία φορά το 1925, με βάση ένα νόμο που διόρθωνε τη διάρκεια των πρώτων 11 μηνών του χρόνου, αφήνοντας έτσι μόνο τον τελευταίο μήνα να εκτείνεται ανάμεσα σε 29 ή 30 ημέρες, ανάλογα αν το έτος ήταν δίσεκτο ή όχι.
Περσικό και Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
Το Περσικό έτος ξεκινά συνήθως στις 21 Μαρτίου του Γρηγοριανού Ημερολογίου. Αν κάποιος θέλει να βρει το αντίστοιχο περσικό έτος έχοντας ως δεδομένο ένα έτος του Γρηγοριανού Ημερολογίου, αφαιρεί 621 χρόνια.
 trifilara.gr