Έβρος: Γνωρίστε το χωριό Κυριακή του Δήμου Σουφλίου!

5664

Κυριακή είναι χωριό στο κεντρικό τμήμα του Έβρου, ανάμεσα στα χωριά Πρωτοκκλήσι και Μικρό Δέρειο. Βρίσκεται πάνω στον δρόμο που συνδέει το Σουφλί με τα Πομακοχώρια, σε μια διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς που περνά μέσα από πυκνά δέντρα. Η Κυριακή είχε 90 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2011 και αποτελεί τον πιο αραιοκατοικημένο οικισμό της περιοχής.

Πάνω στο δρόμο που διασχίζει το χωριό βρίσκεται ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου, ο οποίος χρονολογείται από το 1845. Στην Κυριακή σώζεται και η καθολική παλιά εκκλησία του χωριού, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία επαναλειτουργίας, καθώς, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Διδυμοτείχου Δαμασκηνού, ξεκίνησαν εργασίες αναπαλαίωσης.

Ήδη από τον 14ο αιώνα, την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας, υπάρχουν αναφορές για το χωριό Κυριακή, που τότε ήταν γνωστό με την ονομασία Καγιατζίκ. Το 1912 στην Κυριακή ζούσαν περίπου 200 βουλγάρικες οικογένειες, οι οποίες αποχώρησαν με την προσάρτηση της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα μετά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Η Κυριακή απέχει 88 χλμ από την Αλεξανδρούπολη, 33 χλμ από το Διδυμότειχο και 24 χλμ από το Σουφλί.