1,3εκ ευρώ για το αρδευτικό έργο στο Τυχερό

813

Κονδύλι ύψους 1.300.000 ευρώ έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη μελέτη του έργου της υπογειοποίησης του αρδευτικού δικτύου των παρέβριων αγροκτημάτων Φυλακτού, Λύρας, Λαγυνών, Τυχερού, Θυμαριάς και Γεμιστής στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Αυτό ανέφερε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος κατά τη διάρκεια ειδικής ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε στο Τυχερό ο Δήμος Σουφλίου, με συνδιοργανωτές τον Αγροτικό Σύλλογο Σουφλίου, τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων Τυχερού και την Περιφέρεια ΑΜΘ.

Ο κ. Μέτιος ανέφερε επίσης ότι η δημοπράτηση της μελέτης θα γίνει μέσα στο 2020 και με την ολοκλήρωσή της θα ανοίξει ο δρόμος για την εύρεση χρηματοδότησης και την κατασκευή του έργου.

Με την υπογειοποίηση του αρδευτικού δικτύου στον κάμπο του Τυχερού θα επιτευχθεί σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού και στο κόστος άρδευσης σε μια έκταση 28.000 στρεμμάτων, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα στην περιοχή.

Παράλληλα, ο κ. Μέτιος ανακοίνωσε και δύο έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης του κάμπου Τυχερού για τα οποία υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τα οποία θα συμβάλουν και αυτά στην προστασία της γεωργικής παραγωγής.

Το πρώτο είναι η ενίσχυση των αντιπλημμυρικών υποδομών σε έκταση 38.500 στρεμμάτων ανάμεσα στο ρέμα της Λύρας βόρεια, στο ρέμα Σαράντη νότια και στον ποταμό Έβρο ανατολικά, ύψους 3.050.000 ευρώ, για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υποδομών.

Το δεύτερο είναι η αποκατάσταση των φθορών που προκάλεσαν οι πλημμύρες των ετών 2015, 2017 και 2018 στο υπερβλητό ανάχωμα του ποταμού Έβρου από τη Θυμαριά μέχρι το Φυλακτό, ύψους 465.000 ευρώ, για το οποίο υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.