6 tips για ασφαλέστερη οδήγηση το χειμώνα !!!

1387

Τις ημέρες των εορτών πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Οι προορισμοί που επιλέγονται συνήθως το χειμώνα ενέχουν κινδύνους λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και της ολισθηρότητας του δρόμου.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε ορισμένες συμβουλές για την αντιμετώπιση αλλά και την αποφυγή καταστάσεων που μπορεί να καταστρέψουν τις διακοπές σας.

Να βλέπετε και να σας βλέπουν: καθαρίστε τα παράθυρα, τους προβολείς και τα πίσω φώτα του αυτοκινήτου ώστε να έχετε καλύτερη ορατότητα και να είστε καλύτερα ορατοί από τους άλλους, ιδιαίτερα στο φρενάρισμα.

Μην τρέχετε: ελαττώστε ταχύτητα και δώστε στον εαυτό σας επαρκή χώρο να ακινητοποιήσει το αυτοκίνητο. Όταν ο δρόμος είναι χιονισμένος ή ολισθηρός, το κάθε δευτερόλεπτο μετρά.

Μην πετάτε νερά: όταν ο δρόμος είναι πλημμυρισμένος και πλησιάζετε σε «λίμνες» οδηγείτε αργά, με χαμηλή σχέση στο κιβώτιο και υψηλές στροφές στον κινητήρα. Όταν δε βγείτε από εκεί, δοκιμάστε αν δουλεύουν τα φρένα σας.

Οδηγείτε με «μία ταχύτητα κάτω»: χρησιμοποιώντας μία χαμηλότερη σχέση στο κιβώτιο έχετε καλύτερη πρόσφυση στο χιόνι και σε ολισθηρούς δρόμους. Αν από την άλλη κολλήσετε στον πάγο, «μία επάνω» ταχύτητα μπορεί να βοηθήσει να ξεκολλήσετε.

Οδηγείτε χωρίς απότομες κινήσεις: οι γραμμικές (προοδευτικές) κινήσεις στο γκάζι, στα φρένα και στο τιμόνι βοηθούν να μην χάσετε τον έλεγχο του οχήματος.

Μην πανικοβάλλεστε: αν χάσετε το έλεγχο στον πάγο, το χιόνι ή σε βρεγμένο δρόμο, διορθώστε απαλά (προοδευτικά) με το τιμόνι μειώνοντας πάντα ταχύτητα χωρίς κατ’ ανάγκη απότομο φρενάρισμα. Αν –π.χ. – η «ουρά» του αυτοκινήτου γλιστρήσει προς τα αριστερά, στρίψτε προς τα αριστερά, ενώ αν γλιστρήσει προς τα δεξιά η «ουρά» σε αυτή την κατεύθυνση στρίβουμε και το τιμόνι. Η τεχνική αυτή καλείται «ανάποδο τιμόνι» και έχει σκοπό να βελτιώσει το κράτημα του εμπρός μέρους, καθώς όταν οι κατευθυντήριοι τροχοί είναι παράλληλοι στον διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου, τότε έχουμε την καλύτερη πρόσφυση.