Διασυνδέθηκαν στον Έβρο οι αγωγοί TANAP & TAP

1663
TANAP'IN TEMELI 20 EYLUL'DE ATILIYOR. CUMHURBASKANI RECEP TAYYIPERDOGAN, TANAP’IN AZERBAYCAN’DAKI BASLANGIC NOKTASI OLMASI BAKIMINDAN ONEM TASIYAN GUNEY KAFKASLAR GAZ KORIDORU’NUN TEMELININ 20 EYLUL’DE ATILACAGINI BELIRTTI..

Ο αγωγός φυσικού αερίου TANAP (Trans Anatolian Natural Gas Pipeline) και ο Διαδριατικός Αγωγός (TAP) διασυνδέθηκαν στον ποταμό Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, η κατασκευάστρια εταιρεία του TANAP.

Ο TANAP, μήκους 1.850 χιλιομέτρων, αποτελεί το μεγαλύτερο τμήμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και έχει σχεδιαστεί να παραδίδει αέριο από το αζέρικο πεδίο Shah Deniz 2 στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη μέσω του TAP. Οι πρώτες ποσότητες αερίου προς την Τουρκία μέσω του TANAP παραδόθηκαν την 1η Ιουλίου 2018.

Ο αγωγός TANAP, δυναμικότητας 16 δισ. κυβικών μέτρων, θα διοχετεύει 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Τουρκία ετησίως, ενώ τα υπόλοιπα 10 δισ. κυβικά μέτρα προορίζονται για τις ευρωπαϊκές αγορές μέσω του μήκους 878 χιλιομέτρων αγωγού TAP.

Οι δύο αγωγοί συνδέθηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας υπό την επίβλεψη των υπεύθυνων του έργου. Ο TAP θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα για να φτάσει στην Ιταλία. Ο αγωγός αναμένεται να είναι έτοιμος να παραδώσει τις πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές έως τα μέσα του 2020.

energypress.gr