Η Άννα προτείνει… Όλα όσα μπορείτε να κάνετε στον Βόρειο Έβρο…τα Σαββατοκύριακα! Μέρος 1ο

8331

Πριν διαβάσετε τις προτάσεις της Άννας για όσα μπορείτε να κάνετε τα σαββατοκύριακα σας στον Έβρο, πρέπει πρώτα να μάθετε…. ποια είναι η Άννα!

Μετά λοιπόν από κάποιες χιλιάδες οντισιόν…. και ατελείωτα ξενύχτια, καταλήξαμε! Σας παρουσιάζουμε λοιπόν περήφανοι, το νέο μέλος του inevros. Την Άννα! Η οποία λοιπόν μπήκε με φόρα και έγραψε και το πρώτο της κείμενο για το inevros. Την καλωσορίζουμε ζεστά στην ομάδα μας και είμαστε σίγουροι πως θα αφήσει το στίγμα της στο inevros. 

Έφτασε λοιπόν και το πολυπόθητο σαββατοκύριακο… Τα σαββατοκύριακα (σ/κ) έχουν φτιαχτεί για βόλτες και εξορμήσεις…

Για εσένα, λοιπόν που θα ήθελες να γνωρίσεις καλύτερα το Βόρειο τμήμα του Έβρου ακολουθούν κάποιες ιδέες για να περάσεις υπέροχα το σ/κ…

Πάρε λοιπόν την παρέα σου και ξεκίνα το tour…

Σου προτείνουμε να επισκεφθείς…

 

  • Στο Διδυμότειχο

 

  • Το Κάστρο του Διδυμοτείχου… To Κάστρο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καλέ και είναι ένα από τα πιο σημαντικά κάστρα των Βαλκανίων. Εκτός της μακραίωνης ιστορίας που κουβαλά στις πλάτες του αξίζει και μόνο η μαγευτική θέα του ποταμού Ερυθροποτάμου και του κάμπου του Διδυμοτείχου…

  • Το Τέμενος Μεχμέτ ή Τέμενος Βαγιαζήτ είναι μουσουλμανικό τζαμί στο Διδυμότειχο που ολοκληρώθηκε επί σουλτάνου Μεχμέτ Α’ (1413-1421) και εγκαινιάστηκε το 1420. Έχει χαρακτηρισθεί ως το σημαντικότερο ισλαμικό μνημείο της Ευρώπης. Αναφέρεται και ως το μεγαλύτερο σε έκταση (σχεδόν ενός στρέμματος) στο χώρο των Βαλκανίων. Το τέμενος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του Διδυμότειχου και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο από το 1946. Η ζημιά που έχει υποστεί είναι γνωστή σε όλους πλέον, αλλά η πρόσφατη απόφαση για την αποκατάσταση των ζημιών από την καταστροφική πυρκαγιά, ελπίζουμε να επαναφέρει στην προηγούμενη μορφή του το Τέμενος.

  • Τα μουσεία της πόλης: το Στρατιωτικό, το Βυζαντινό αλλά και το Λαογραφικό μουσείο Διδυμοτείχου.

 

  • Στην Ορεστιάδα…

Η βορειότερη, νεότερη και η πόλη της Ελλάδας με την καλύτερη ρυμοτομία … μια βόλτα στην πλατεία και στα γύρω μαγαζιά είναι μία από τις καλύτερες ιδέες για το σ/κ σας…

  • Να έχεις στο μυαλό σου τα χωριά… ναι σωστά- τα μικρά χωριά του Έβρου έχουν να σου προσφέρουν πολλά…. και κυρίως υπέροχο ποιοτικό φαγητό!

 

  • Στη Νέα Βύσσα…  σε απόσταση μόλις 10 χλμ. από την πόλη της  Ορεστιάδας..

Εκεί μπορείς να επισκεφτείς το Παρατηρητήριο, το μόνο σημείο που μπορείς να δεις καθαρά τη γειτονική Αδριανούπολη από ψηλά και να απολαύσεις την υπέροχη θέα..

Αλλά και το Μουσείο Καραθεοδωρή. Ο λόγος για το 3ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Βύσσας που πλέον θα στεγάζει το μουσείο των Καραθεοδωρή. Ρίξτε μια ματιά και σίγουρα θα είναι ο προορισμός της επόμενης εκδρομής σας..

 

Πληροφορίες για τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Ο πατέρας του Καραθεοδωρή, Στέφανος Καραθεοδωρή, ήταν νομικός από την Κωνσταντινούπολη με καταγωγή από το Μποσνοχώρι ή Βύσσα (σήμερα μεταφέρθηκε στη Νέα Βύσσα του Νομού Έβρου) της Δυτικής Θράκης. Ο Κωνσταντίνος  Καραθεοδωρή από το 1909 έως το 1920 δίδαξε Μαθηματικά σε διάφορα γερμανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα: Αννόβερο, Μπρέσλαου (Βρότσλαβ στη σημερινή Πολωνία), Γκέτινγκεν και Βερολίνο. Η φήμη του ως μαθηματικού τον έφερε σε φιλική και επαγγελματική επαφή με άλλους μεγάλους ομολόγους της εποχής του όπως ο Μαξ Πλανκ (Max Planck), ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο Σβαρτς, ο Φρομπένιους, ο Σμιτ, ο Ντάβιντ Χίλμπερτ, ο Κλάιν, κ.ά. Ιδιαίτερη ήταν η σχέση που συνέδεε τον Καραθεοδωρή με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν. Οι δύο άνδρες γνωρίσθηκαν το 1915 διατήρησαν μια επιστημονική σχέση, στηριγμένη στην αλληλοεκτίμηση και σεβασμό. Τότε άρχισε και το ενδιαφέρον του Καραθεοδωρή για τη Θεωρία της Σχετικότητας. Το 1911, μετά από πρόσκληση του Ελευθέριου Βενιζέλου, ο Καραθεοδωρή συμμετείχε στην επιτροπή επιλογής καθηγητών για το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1913 έγινε καθηγητής της Α΄ έδρας της μαθηματικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Γκεντινγκεν, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 1918. Το 1920, πάλι με πρόσκληση του Βενιζέλου, ανέλαβε να οργανώσει το Ιωνικό Πανεπιστήμιο στη Σμύρνη.

 

  • Στα Ρίζια, στις Καστανιές, στα Μαράσια… μία επίσκεψη στα χωριά που διασχίζει ο Άρδας ποταμός και ο τρόπος που τα πλαισιώνει, θα σου προσφέρει πολύτιμες εικόνες αλλά και ….γεύσεις..

  • Στο Σπήλαιοτο δημοτικό αναψυκτήριο στο Σπήλαιο. Επίσης, στο χώρο κάτω από  το δημοτικό αναψυκτήριο Σπηλαίου φιλοξενούνται αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής του Βορείου Έβρου.

  • Στα Πετρωτά του Τριγώνου.. Το Μουσείο πέτρας..

  • Στη Δοξιπάρα – Ζώνη – Τύμβος Δοξιπάρας – Ζώνης.

Ο Τύμβος Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης είναι ένα Ρωμαϊκό ταφικό μνημείο/Τύμβος το οποίο χρονολογείται από το 2ο αιώνα μ.Χ. και βρίσκεται κοντά στα χωριά Μικρή Δοξιπάρα, Ζώνη και Χελιδόνα στο Νομό Έβρου. Βρίσκεται 33,5 χιλιόμετρα από το δυτικά από το Διδυμότειχο και 30,6 χιλιόμετρα δυτικά από την Ορεστιάδα. Σήμερα ο τύμβος δεν είναι οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος αλλά ανασκαφή στην οποία επιτρέπεται η επίσκεψη σε τουρίστες. Η ανασκαφική έρευνα ξεκίνησε το 2002 από την ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Θράκης.. Τον 2ο αιώνα στον τύμβο τάφηκαν τέσσερα μέλη μιας πλούσιας οικογένειας γαιοκτημάτων (τριών ανδρών και μιας γυναίκας) μαζί με τις άμαξες και τα άλογά τους. Στις ανασκαφές έχουν βρεθεί οι άμαξες και τα οστά των αλόγων. Στον τύμβο βρέθηκαν και τα υπολείμματα της καύσης των τεσσάρων ατόμων. Ο Τύμβος έχει διάμετρο 60μ και έχει ύψος 7,5μ. Η αρχαιολογική έρευνα έχει δείξει ότι στην Βόρεια Θράκη (την Ρωμαϊκή εποχή) οι οικογένειες πλούσιων γαιοκτημόνων επέλεγαν την ταφή τους σε τύμβους γύρω από τα κτήματά τους.

  • Στον Πεντάλοφο.. Το εκτροφείο θηραμάτων.

Πάρτε μαζί σας την παρέα σας και τη θετική σας διάθεση και γνωρίστε το Βόρειο Έβρο..Καλό Σαββατοκύριακο!