Έβρος: Παίρνουν φωτιά τα καζάνια και τα …γλέντια !

1451

Τις επόμενες ημέρες εκτός απροόπτου ξεκινάει και η φετινή περίοδος απόσταξης τσίπουρου. Ήδη οι αμπελουργοί, έχουν τελειώσει τον φετινό τρύγο των αμπελώνων τους και αφού πάτησαν τα σταφύλια τους, περιμένουν να “ανοίξει” η φετινή περίοδος απόσταξης.

Τα αγροτικά αυτοκίνητα φορτωμένα με ξύλα, τα βαρέλια γεμάτα με το μούστο να σιγοβράζει για λίγο ακόμη και η ψησταριά έτοιμη, να γίνει για άλλη μια χρονιά η “καρδιά της παρέας” για όσες ώρες θα διαρκέσει η όλη διαδικασία.. και δεν είναι και λίγες !!!

Και σ΄ όλες αυτές τις ώρες, το παραδοσικό εβρίτικο λουκάνικο, το γλέντι, ο χορός και οι διάφορες ιστορίες παλιές και καινούργιες, με κάθε είδους θέμα.. έχουν την τιμητική τους !!!

Κι όπως λένε οι ειδικοί «η παραγωγή του τσίπουρου είναι μια διαδικασία υπομονής, της κουβέντας και των ιστοριών, θέλει χρόνο, ήπια θέρμανση (λίγα –λίγα λοιπόν τα ξύλα στη φωτιά, ειδικά όταν κάνουμε μεταβρασμένο) και … ας φάμε καμιά μπριζόλα ή κανένα παϊδάκι παραπάνω δεν χάλασε ο κόσμος».