Αλιείς Αλεξανδρούπολης: Το Λιμενικό έχει εντολές να μην ενοχλεί τους Τούρκους ψαράδες

960

Μια κατάσταση κατάφωρης παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας από τους Τούρκους ψαράδες αλλά και ανύπαρκτης, πρακτικά, αντίδρασης από την ελληνική πλευρά περιέγραψε στο Liberal. gr, o γενικός γραμματέας της Ένωσης Αλιέων Αλεξανδρούπολης, Παναγιώτης Καραβέτης.

«Το μόνο που ζητάμε είναι η διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», τονίζει με δηλώσεις του στο Liberal.gr, o  Παναγιώτης Καραβέτης, ένας από τους 36 ψαράδες που έστειλαν εξώδικο στην κυβέρνηση με αφορμή την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τους Τούρκους αλιείς.

Ο κ. Καραβέτης έκανε λόγο για «ταπεινωτική» κατάσταση που επικρατεί όχι μόνο στο Θρακικό Πέλαγος αλλά σε ολόκληρο το Ανατολικό Αιγαίο, με το ελληνικό λιμενικό σώμα να αρκείται σε προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου προς τα τουρκικά αλιευτικά που εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Μάλιστα ο κ. Καραβέτης τονίζει ότι οι Τούρκοι ψαράδες αγνοούν επιδεικτικά τις συστάσεις των Ελλήνων λιμενικών αφού γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να υποστούν καμία συνέπεια.

Σε ερώτηση του Liberal.gr αν έχει υπάρξει πιο δραστική παρέμβαση ή περαιτέρω ενέργειες κατά τουρκικού αλιευτικού αφού δεν υπακούει στις συστάσεις, ο κ. Καραβέτης απάντησε αρνητικά, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο τα στελέχη του Λιμενικού έχουν παραδεχτεί ότι οι κεντρικές εντολές που έχουν είναι να μην ενοχλούν τους Τούρκους ψαράδες για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Έτσι, και πάντα σύμφωνα με τον κ. Καραβέτη, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση κατά την οποία μαζικά οι Τούρκοι ψαράδες εισέρχονται δύο, τρία ακόμα και τέσσερα ναυτικά μίλια εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και αποχωρούν μόνο όταν αυτοί το επιθυμούν.

Στην περίπτωση μάλιστα της βραχονησίδας Λαδοξέρα, οι Τούρκοι αλιείς προσεγγίζουν σε αυτή μέχρι το ένα δέκατο του μιλίου, υποστηρίζει ο κ. Καραβέτης.