Η Hellnic Agri Group έτοιμη να πάρει την ΕΒΖ

1073

Η εταιρεία που ανέλαβε αποκλειστικός εμπορικός αντιπρόσωπος της ΕΒΖ και εμφανίζεται ήδη και ως ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα.

Σιωπηρά και μεσούντος του θέρους δημιουργήθηκε, όπως φαίνεται, η «νέα Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» με επωνυμία  Hellenic Agri Group ΕΠΕ, χωρίς προηγουμένως να έχει νομικά γίνει ο διαχωρισμός «κακής» από «καλή» ΕΒΖ όπως σχεδιαζόταν, χωρίς να έχει δημοσιευτεί  μεταβίβαση μετοχικού πακέτου στη νεοσύστατη Η.Α.G. ή να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για κούρεμα των χρεών της ΕΒΖ μέσω υπαγωγής στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το μόνο που είχε γνωστοποιηθεί, με ανακοινώσεις, ήταν η υπογραφή ενός letter of intent μεταξύ της ΕΒΖ και του επίδοξου στρατηγικού επενδυτή Innovation Brain την 1/8/2018 και, στη συνέχεια, μία ανακοίνωση της Ιnnovation Brain με ημερομηνία 8/8/2018, που αναφερόταν σε ολοκλήρωση της συμφωνίας με την ΕΒΖ και στη δημιουργία μίας νεοσύστατης εταιρείας που «θα δώσει μια νέα ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγική διαδικασία ζάχαρης στην Ελλάδα». Γι’ αυτό τη νεοσύσταση εταιρεία, περισσότερες πληροφορίες δεν δίνονταν.

Αίφνης λοιπόν η Hellenic Agri Group, που συστάθηκε μόλις στις 6 Ιουλίου 2018 (ΓΕΜΗ 580/6.7.2018) με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 25.000 ευρώ, εταίρο την EBAG EQUITY BRAIN A.E. (Κωφίδου 58)  και έδρα Μοναστηρίου 12, Θεσσαλονίκη, εμφανίζεται από τη μια, με επιστολή που στάλθηκε σε πελάτες της ΕΒΖ αλλά και σε πελάτες μεγάλων πελατών της, ως αποκλειστικός εμπορικός αντιπρόσωπος της ΕΒΖ.

Kαι η ενέργεια αυτή,  όπως δήλωσε στη Voria.gr o διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Χρήστος Πούρης, εντάσσεται απολύτως στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψε η ΕΒΖ με την Innovation Brain, παράλληλα με την υπογραφή του letter of intent «καθώς η Hellenic Agri Group θα αντιπροσωπεύει την ΕΒΖ για όποια ζάχαρη παραχθεί από αυτή και όση εισαχθεί μέχρι την υλοποίηση της εξαγοράς της εταιρείας».

Από την άλλη όμως, η Ηellenic Agri Group που αποτελεί την εταιρική έκφραση του Innovation Brain και του επικεφαλής του fund, κ. Lukas Fecker, σπεύδει να εμφανιστεί και ως ιδιοκτήτης της ΕΒΖ, όπως φαίνεται σε εταιρικό ενημερωτικό κείμενο με τίτλο «Hellenic Agri Group: Ο νέος σας Συνεργάτης Ζάχαρης». Στο συγκεκριμένο λοιπόν κείμενο, η εταιρεία ενημερώνει ότι «η Ηellenic Agri είναι ο μοναδικός παραγωγός ζάχαρης και υποπροϊόντων ζάχαρης στην Ελλάδα με μεγάλη εμπειρία και εγγύηση ποιότητας  σε  όλες τις σειρές των προϊόντων», ενώ παρακάτω σημειώνεται ότι «ολοκληρώνεται η απόκτηση των βασικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΒΖ με την πλήρη υποστήριξη όλων των ενδιαφερομένων και έχοντας σαν αντικειμενικό σκοπό αυτό να γίνει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2018».

Με μια κουβέντα, φαίνεται να έχει ήδη αποφασιστεί και να προχωράει η πώληση της ΕΒΖ στην Hellenic Agri Group, χωρίς να έχει συντελεστεί – τουλάχιστον για το μετοχικό πακέτο που ανήκει στην παλιά «κακή ΑΤΕ»- το νομικό μέρος μίας τέτοιας διαδικασίας. Σημειωτέον ότι η ΕΒΖ είναι εισηγμένη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και μετοχικό μερίδιο 82,33%, που ανήκε στην ΑΤΕ, έχει στον έλεγχό του ο εκκαθαριστής της «κακής» ΑΤΕ.

Πέραν αυτού, η Hellenic Agri Group, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την επικοινωνία με τους εκπροσώπους της, κ.κ. Νικόλαο Σμυρνώφ και Τζώρτζη Καλτσούνη, εμφανίζεται να έχει γραφεία και στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ, στην οδό Μητροπόλεως αριθμό 34. Ο κ. Πούρης, εξήγησε ότι η ΕΒΖ έχει υπενοικιάσει στην H.A.G, χώρο γραφείου, στο διοικητικό κέντρο της εταιρείας.

Εν τω μεταξύ, η ανάληψη από την Hellenic Agri Group της αποκλειστικής εμπορικής αντιπροσώπευσης της ΕΒΖ, έγινε πρόξενος έντονων αντιδράσεων από την εταιρεία Royal Sugar ABEE, ιδιοκτησίας του κ. Χρήστου Καραθανάση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας έλαβε αρνητική απάντηση όταν ζήτησε να υλοποιηθεί η συμφωνία που είχε υπογράψει με την ΕΒΖ και μετά από συνεννόηση με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, για την αγορά 16.000 τόνων ενεχυριασμένης ζάχαρης.

Υπενθυμίζεται ότι τα αποθέματα της ΕΒΖ σε ζάχαρη είχαν ενεχυριαστεί την άνοιξη, προκειμένου η Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών να καταβάλλει τα όσα όφειλε η βιομηχανία στους τευτλοπαραγωγούς, για τις ποσότητες που παρήγαγαν το 2017. Στο πλαίσιο αυτής της συναλλαγής, η Royal Sugar είχε υπογράψει συμφωνία για την αγορά 16.000 τόνων ζάχαρης μέχρι τις 10 Αυγούστου 2018. Η Royal Sugar, ζήτησε να τις διατεθούν οι υπολειπόμενοι 4.800 τόνοι, η διοίκηση της ΕΒΖ, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, δήλωσε ότι δεν έχει στη διάθεσή της το σύνολο αυτής της ποσότητας. Σαν απάντηση η Royal Sugar κοινοποίησε εξώδικη διαμαρτυρία με την οποία ζητάει την διάθεση των 4.800 τόνων ή διαφορετικά, την καταβολή αποζημίωσης ύψους 1,430 εκατ. ευρώ.

Και για το θέμα αυτό ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ κ. Πούρης, εάν δηλαδή η Hellenic Agri Group, σαν εμπορικός αντιπρόσωπός της, διαχειρίζεται και τα ενεχυριασμένα αποθέματα ζάχαρης που είχε παράγει η βιομηχανία. Ο κ. Πούρης σαφώς απάντησε ότι η ΕΒΖ θα τιμήσει τη συμφωνία που είχε γίνει με τη Royal Sugar και πως το σύνολο της ζάχαρης που είχε ενεχυριαστεί σαν αντίκρισμα για την πληρωμή των τευτλοπαραγωγών, από τη Συνεταιριστική Σερρών, ανήκει στην Τράπεζα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΒΖ τόνισε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη διάσωση της βιομηχανίας ζάχαρης, οι οποίες αναμένεται να αποδώσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, προσπάθειες που αν δεν ολοκληρωθούν επιτυχώς, η ΕΒΖ θα οδηγηθεί σε άτακτη χρεωκοπία.

Πηγή: http://www.voria.gr