Το CNN έκανε αφιέρωμα στη Σαμοθράκη και τη μοναδική ενέργεια του νησιού

2215

Πολλοί λένε πως η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, είναι εκείνο με την ωραιότερη ενέργεια στο Αιγαίο, όμως στην πραγματικότητα, τη δύναμη της ενέργειας που νιώθετε στη Σαμοθράκη, δύσκολα μπορείτε να τη συγκρίνετε με κάποια άλλη. Στο βόρειο Αιγαίο, λοιπόν, βρίσκεται ένα ορεινό νησί με άγρια φυσική ομορφιά που θα σας μαγέψει. Αυτό το νησί είναι η παραμυθένια Σαμοθράκη.

Αξίζει να επισκεφτείτε το νησί των Μεγάλων Θεών, διότι οι φυσικές και «υπερφυσικές» του δυνάμεις θα σας παρασύρουν σε ένα μυθικό σκηνικό. Λουσμένο με το φως του ήλιου, το νησί αυτό μοιάζει σαν επίγειος παράδεισος, ενώ υπό το φως του φεγγαριού, κάνει όλα τα αρχαία μυστήρια να ζωντανεύουν στα μάτια σας.

Στα δύσβατα ορεινά μονοπάτια του Σάος και στους καλά κρυμμένους καταρράκτες του όρους, στη Χώρα της ζωντανής παράδοσης και στην ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι θα σας διαπεράσει με μια ενέργεια που δεν έχετε νιώσει ποτέ ξανά. Αυτή είναι η απόλυτη μαγεία της Σαμοθράκης.

Βόλτα στην αυθεντική ομορφιά της Χώρας και στον αρχαιολογικό χώρο των Μεγάλων Θεών

Η Χώρα της Σαμοθράκης είναι σχεδόν… άφαντη! Την έχουν δημιουργήσει έτσι οι ντόπιοι, ώστε να είναι καλά κρυμμένη από τους πειρατές, αλλά και τους ανέμους. Βρίσκεται σε ένα κοίλωμα κάτω από το όρος Σάο και σας χαρίζει συνεχώς μερικές από τις πιο γραφικές εικόνες που έχετε δει σε νησί. Τα σπίτια εκεί έχουν κεραμιδένιες στέγες, ενώ απλώνονται αμφιθεατρικά το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν μοιάζει με τα νησιά που έχετε συνηθίσει να βλέπετε στις Κυκλάδες ή τα Δωδεκάνησα. Η Σαμοθράκη είναι η πιο ιδιαίτερη στο είδος της.

2

Αξίζει, αφού επισκεφτείτε το νησί της Σαμοθράκης, να κάνετε μια βόλτα και στον σημερινό αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Μεγάλων Θεών. Εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένα αγάλματα Ελλήνων και μη θεοτήτων. Ο Αξίερος, η Μεγάλη Μητέρα, ο Αξιόκερσος και η Αξιόκερσα, οι Κάβειροι, όλοι τους σε έναν τόπο, όπου η φύση τους παραμένει μυστική και άκρως γοητευτική.

Οι παραδεισένιες παραλίες της Σαμοθράκης και οι κρυφοί καταρράκτες της

Η Σαμοθράκη μπορεί να μη φημίζεται για τις παραλίες της, αλλά έχουν σίγουρα κι εκείνες τη δική τους ιδιαίτερη ομορφιά. Μια βόλτα στην Παχιά Άμμο με τη χρυσαφένια άμμο και τα καταγάλανα νερά θα σας πείσει, ενώ ο εξωτικός Βατός με τα πλατάνια και τα παγωμένα νερά, θα κρατήσει την καρδιά σας για πάντα. Φυσικά, όμως, προτού «ξεχυθείτε» στις παραλίες του νησιού, φροντίστε να ανακαλύψετε τι πραγματικά κρύβεται στο όρος Σάος.

3

Πυκνό δάσος, δεκάδες ρέματα με ορμητικά νερά, μεγάλα πλατάνια, δύσκολα μονοπάτια και… αμέτρητοι καταρράκτες! Στα κρυφά σημεία του όρους αυτού, θα φύγετε πεπεισμένοι πως οι νεράιδες υπάρχουν και ζουν στη Σαμοθράκη. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε το νερό και θα σας οδηγήσει σε μικρές λίμνες, τις «βάθρες». Βουτήξτε σε κάθε μια από αυτές, διότι υπόσχονται να σας χαρίσουν μια από τις πιο αξέχαστε εμπειρίες της ζωής σας.