Σε απόγνωση οι αγρότες του Έβρου από τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους

906

Γραπτή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, σχετικά με τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες του Έβρου στις καλλιέργειές τους, λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, αλλά και της παρατεταμένης περιόδου ξηρασίας που ακολούθησε.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση οι πλημμύρες του Μαρτίου 2018 με 90.000 στρέμματα που καλύφθηκαν με νερό, τα 20.000 σπαρμένα που υπέστησαν καθολικές ζημιές καθώς και οι αντίστοιχες διαβρώσεις των αγροτεμαχίων προστέθηκαν στη φετινή κακή χρονιά.

Οι αγρότες βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές βιοτικές τους ανάγκες.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργοποιηθεί ο Κανονισμός De minimis (κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας).

Τέτοιες ενισχύσεις έχουν δοθεί στο παρελθόν. Και το πλαφόν των 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση είναι σημαντικό διότι μπορεί να πληρωθεί σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τις αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ και ΕΛΓΑ που απαιτούνται χρόνια, την στιγμή μάλιστα που ο παραγωγός έχει άμεση ανάγκη των χρημάτων.

Ο Βουλευτής ρωτάει τον Υπουργό ποιο είναι το σχέδιό του σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων στους αγρότες, των οποίων οι καλλιέργειες έχουν υποστεί καθολικές ζημιές.

Παράλληλα, αν θα ενεργοποιήσει τον Κανονισμό De minimis (κρατική ενίσχυση ήσσονος σημασίας), που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις.

Τέλος, με ποιο τρόπο σκέφτεται το Υπουργείο να αποζημιώσει άμεσα τους αγρότες, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση.