Το μήνυμα που έστειλε το Διδυμότειχο με αφορμή την προβολή της ταινίας “Έξοδος 1826”

1566

«Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟ» ως μήνυμα της επετειακής ταινίας «ΕΞΟΔΟΣ 1826»

Το ιδιόμορφο του έθνους των Ελλήνων, των κατά καιρούς διαφωνιών, διχονοιών και εσωτερικών συγκρούσεων, έρχεται σε αντιστάθμισμα της Ενότητας, Αλληλοβοήθειας και Ομοψυχίας έναντι ενός κοινού κινδύνου. Από τη θυσία των 300 Σπαρτιατών του Λεωνίδα που προσέτρεξαν και υπερασπίστηκαν τις Θερμοπύλες μέχρι τις μέρες μας, ουκ ολίγα τα παραδείγματα της Ενότητας για την από κοινού αντιμετώπιση των απειλών, όπου αυτές παρουσιάστηκαν. Τέτοιες περιπτώσεις συναντάμε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, όταν Έλληνες από όλα τα πέρατα της γης (μεταξύ αυτών οι Θράκες και οι Μακεδόνες – «Θρακομακεδόνες», όπως οι αγωνιστές από τη Σαμαρίνα Γρεβενών που παρουσιάζονται στην ταινία «Έξοδος 1826») μετέβησαν στο Μοριά, στη Ρούμελη και στα Νησιά, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Επίσης στον Μακεδονικό Αγώνα όπου συναντάμε Μακεδονομάχους από παντού και με μεγάλη προσφορά των Κρητών. Αλλά και στη Μάχη της Κρήτης (1941) όπου μετέβησαν μεταξύ άλλων οι «300 Εβρίτες Μαχητές» να ενισχύσουν το κοινό μέτωπο. Οι στιγμές της μαχητικής ενότητας των Ελλήνων δεν σταμάτησαν σε καμιά ιστορική περίοδο και αποδεικνύουν περίτρανα την δύναμη της εσωτερικής φλόγας της φυλής που πάντα σιγοκαίει.

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Διδυμοτείχου και Περιφέρειας και ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν στις 26 Μαρτίου 2018 την προβολή της ιστορικής – επετειακής ταινίας «Έξοδος 1826» στο Αμφιθέατρο του Δήμου Διδυμοτείχου, για τους μαθητές των Σχολειών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν δύο προβολές, τις οποίες παρακολούθησαν οι μαθητές της Ε΄ και  ΣΤ΄ τάξης όλων των Δημοτικών Σχολείων, αλλά και σύσσωμοι οι μαθητές και των τριών τάξεων του Γενικού Λυκείου Διδυμοτείχου, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους.

Η ταινία «Έξοδος 1826» είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή (2017) από την Θεσσαλονίκη και η πρώτη ταινία για το 1821 μετά από 46 χρόνια. Αφορά στην ιστορία 120 αντρών από τη Σαμαρίνα Γρεβενών και τα γύρω χωριά, που έσπευσαν να βοηθήσουν στην Έξοδο του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826. Η ταινία είναι βασισμένη στο δημοτικό μας τραγούδι «Παιδιά της Σαμαρίνας», στα διασωθέντα ιστορικά στοιχεία και στη μυθοπλασία. Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Βασίλη Τσικάρα, η φωτογραφία του Δημήτρη Σταμπολή και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι οι Δημήτρης Παπαδόπουλος, Λεωνίδας Κακούρης, Μαρία Ανδρούτσου και συμμετέχουν πολλοί άλλοι ηθοποιοί.

Η ταινία έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Παιδείας (Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής – ΙΕΠ) ως ταινία στην οποία «το εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό περιεχόμενό της είναι υψηλής ποιότητας» κι έχει επιλεγεί από το ΥΠΕΞ (Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού) για το παγκόσμιο πρόγραμμα προβολών του στην ομογένεια με αφορμή τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής επανάστασης. Αρχή θα γίνει το φθινόπωρο του 2018 από το σπίτι της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο καπετάνιος Μίχος Φλώρος επιστρέφει στη Σαμαρίνα για να πάρει κι άλλους άντρες και να τους οδηγήσει στο Μεσολόγγι συμπληρώνοντας το ήδη υπάρχον σώμα, στη ντάπια του στρατηγού Μακρή. Έτσι, με τη βοήθεια του προσωπικού του φίλου Ηλία Μανάκα κι άλλους 25 άντρες ξεκινούν ένα μακρύ ταξίδι προκειμένου να συναντήσουν στο Μεσολόγγι, τον Ζήση Χατζημάτη και τους υπόλοιπους συμπατριώτες τους. Στις 31 Μαρτίου του 1826 ξεκινά η δύσκολη πορεία τους, μέσα από τα βουνά. Την ίδια ώρα, οι γυναίκες στο χωριό προσπαθούν να μάθουν από την Ελένη Φλώρου, την πραγματική αιτία της ξαφνικής φυγής των αντρών τους. Ο Ιμπραήμ πασάς και ο Τούρκος Φρούραρχος της Άρτας Ν. Σερβάν ετοιμάζουν την τελική επίθεση στο Μεσολόγγι.

Περισσότερα στοιχεία για την ταινία μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση: http://exodosmovie.com/

Και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: https://www.facebook.com/exodosthemovie/

Ως διοργανωτές της εκδήλωσης, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Διδυμοτείχου και Περιφέρειας και ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς που ανταποκρίθηκαν άμεσα και θετικά στην πρότασή μας για την προβολή της ταινίας, και ιδιαίτερα τους μαθητές που την παρακολούθησαν με εξαιρετική προσοχή και ενδιαφέρον, αποδεικνύοντας πως αντιλαμβάνονται τα παιδιά το πατριωτικό φρόνημα και το πνεύμα της αυτοθυσίας των Ελλήνων του 1821. Επίσης ευχαριστούμε το Δήμο Διδυμοτείχου για τη διάθεση του Δημοτικού Αμφιθεάτρου και του εξοπλισμού για την προβολή της υπόψη ταινίας.