Αδιανόητο τι θα συμβεί με τα ακίνητα. Θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ… στην τύχη!

1377

Μόνο ως μαύρο χιούμορ μπορούν να εκληφθούν οι πρακτικές της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τις αντικειμενικές αξίες. Αυτά που συμβαίνουν είναι αδιανόητα και δυστυχώς η προχειρότητα που διέπει το οικονομικό επιτελείο έχει αντίκτυπο στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Αύριο Παρασκευή θα διενεργηθεί κλήρωση στο υπουργείο Οικονομικών όπου θα ανατεθούν στους εκτιμητές ακινήτων οι τιμές ζώνης που πρέπει να αναπροσαρμόσουν. Δηλαδή είναι εξαιρετικά πιθανό κάποιος εκτιμητής από την Αθήνα να κληθεί να δώσει τα φώτα του για την Αλεξανδρούπολη και κάποιος εκτιμητής από την Αλεξανδρούπολη να κληθεί να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στο Περιστέρι!

Αυτό θα συμβεί, καθώς οι περισσότεροι εκτιμητές (από τους 200) έχουν δηλώσει να εργασθούν στην περιοχή της Αττικής. Υπάρχουν δηλαδή αλληλοκαλύψεις. Και προκειμένου να καλυφθεί όλη η χώρα θα γίνει κλήρωση των περιοχών.

Και σαν μην έφθανε αυτό, οι εκτιμητές, από 100 τιμές ζώνης που ήταν αρχικά να αναλάβει ο κάθε ένας, θα αναλάβουν 200 τιμές ζώνης. Μάλιστα θα πρέπει να παραδώσουν τις εισηγήσεις τους σε διάστημα 20 ημερών. Όπως γίνεται αντιληπτό τα στοιχεία που θα προκύψουν θα έχουν αρκετά λάθη και θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν θα αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση.

Ορισμένοι εκτιμητές μιλούν ξεκάθαρα για αναξιόπιστα στοιχεία, ενώ οι μεσίτες τονίζουν ότι δεν θα συνδράμουν το σχετικό έργο, νομιμοποιώντας με τον τρόπο αυτό μια διαδικασία που είναι εκ του προχείρου.

Όπως αναφέρουν εκτιμητές που συμμετέχουν στη διαδικασία αλλά και όσοι δεν κατέθεσαν αίτηση, είναι ότι οι νέες τιμές ζώνης θα προκύψουν από το… γραφείο. Δηλαδή, θα προσπαθήσουν μέσω τηλεφώνου, σε συμβολαιογράφους και όποιους μεσίτες επιθυμούν, να βγάλουν άκρη. Θα χρησιμοποιήσουν επίσης τις αγγελίες, αλλά και το μητρώο του υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αυτοψίες. Θα επιχειρηθεί με έναν περίεργο τρόπο να βρουν τις εμπορικές τιμές και να εισηγηθούν στον υπουργό Οικονομικών τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι αντικειμενικές αξίες, από το τηλέφωνο και το γραφείο, θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Πηγή