Η Θράκη απαιτεί έμπρακτη στήριξη κι όχι ελλιπή σχεδιασμό από το Υπουργείο Ναυτιλίας για τη «νέα θαλάσσια Εγνατία»

995

Στον ελλιπή σχεδιασμό του Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης – Λήμνου – Μυτιλήνης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταστεί βιώσιμη η γραμμή αναφέρθηκε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στην ομιλία του στη σημερινή (24/11) συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης. Στον Βουλευτή απάντησε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Το θέμα της «νέας θαλάσσιας Εγνατίας» συζητήθηκε ευρέως τόσο στην Ημερίδα που έγινε πέρυσι στις 29 Σεπτεμβρίου στην Αλεξ/πολη, όσο και στο διαδημοτικό συμβούλιο των Δήμων Αλεξ/πολης  και Σαμοθράκης που έγινε στις 20 Οκτωβρίου.
  • Προέκυψε η εξής κοινή συνισταμένη, ένα καράβι καθημερινά και για όλο το χρόνο να φεύγει από την Αλεξ/πολη με προορισμό τη Μυτιλήνη και την επόμενη μέρα να επιστρέφει . 
  • Ο ζωτικός χώρος του Β/Α Αιγαίου παραμένει ανεκμετάλλευτος  και στόχος είναι η αξιοποίησή του μέσω του συγκεκριμένου δρομολογίου όχι μόνο για τουριστικούς λόγους, αλλά και για εμπορικούς, για προώθηση των προϊόντων.
  • Απώτερος σκοπός, μόλις στεριωθεί το δρομολόγιο, είναι να ενταχθούν σε αυτό τα πονεμένα νησιά της Ίμβρου και της Τενέδου, με τη θεσμοθέτηση με τη γειτονική χώρα ενός νησιωτικού Σημείου Εισόδου – Εξόδου.
  • Ο σχεδιασμός του Υπουργείου είναι λειψός, καθώς έχει καταστήσει από την αρχή μη βιώσιμη τη γραμμή με το να σχεδιάζει το δρομολόγιο μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες και μόνο ένα την εβδομάδα . 
  • Αν χάριζε κάποιος στο Υπουργείο ένα πλοίο για τη συγκεκριμένη γραμμή πως θα χρησιμοποιούνταν; Θα διατίθετο για δύο μέρες την εβδομάδα και για τρεις μήνες τον χρόνο;
  • Το ελληνικό κράτος οφείλει να στηρίξει τη συγκεκριμένη γραμμή για δύο χρόνια, για να γίνουν στη συνέχεια οι κατάλληλες συνέργειες και να δημιουργηθεί η νέα «θαλάσσια Εγνατία», που θα κουμπώσει με την «Οδική Εγνατία».
  • Παραδίδει στο Υπουργείο ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο δρομολογίων της συγκεκριμένης γραμμής κατά τους θερινούς και χειμερινούς μήνες, το οποίο έχουν επεξεργαστεί ειδικοί επιστήμονες.
  • Χαιρετίζει την τοποθέτηση του Προεδρείου της Βουλής, τόσο για την Ημέρα Εθνικής Αντίστασης, που αφορά τη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν για την πατρίδα, όσο και για την Ημέρα της εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, όπου ο ίδιος όταν ήταν Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είχε προβεί σε σημαντικές παρεμβάσεις μέσα από τον ελληνικό Νόμο για την εξάλειψη αυτού του επώδυνου φαινομένου.